0

KEGEMBIRAAN ANAKANDA KU

Diam tak diam...anak2 aku dah dua orang dah...rasa baru lagi aku bersanding kat Silveritage Galleria, Medan Gopeng itu hari....rupa2nya dah empat tahun dah aku berkahwin...anak2 pun dah berumur 3 tahun dan setahun....cepat sungguh la masa berlalu...jangan la sebut pasal umur...tahun ni genap aku menukorkan nombor pangkal daripada angka 2 kepada 3...!!!....

Dalam aku menyelongkor media gallery dalam henpon aku nih...terjumpa la pulak rakaman yang aku buat baru2 ni sewaktu aku dan family aku singgah ke Tesco Sg Dua, Penang...tempat anak2 aku selalu 'hangout'...bukan kerana apa...kat Penang ni susah benor aku nak jumpa taman yang agak selamat untuk kanak2 bermain...ada pun kat area Goergetown...jauh la pulak kalo aku nak bawak deme2 ni ke sana....bawak gi Tesco senang...lepaskan deme kat kawasan playground...aku pun buleh gi beli2 barang....beli tak banyak mana...makan jer yang lebih...sebab dekat dengan kawasan food court...ehehhehehe...sampai ler ke hari nih...asal keluar naik kereta semua jer mesti si kakak ajak gi Tesco....eehehhehe.....cuma satu je yang menyenangkan aku...dia senang diajak balik....janji bagi dia main puas2 kat situ...tak payah buh token pun takpe...asalkan dia dapat panjat turun mende alah tu....ehehhehehe.....

0

TAG DARI TIJAH

Hari ni ada rasa keboringan tahap 'sederhana'...rasa nak wat mende pun ada la rasa M4L45 kuat giler didalam diri.....kih kih kih!!!....alih2 ada 'tag' yang telah dikirimkan di angin lalu...buat Che Katijah Ibrahim (bukan penyanyi evergreen tu...hehhehe).....kirimanmu itu, eddie sambut dengan penuh rasa kacaknyer..mukekekkekekke!!!!


Nama timangan anda????
- Eddie
- Nyah (gelaran dalam keluarga)
- Manja (masa kerja kat Perak Hanjoong Simen, Kuala Kangsar)
- Abg Dozo (sewaktu bersekolah di Vokasional Kuala Kangsar 1995/96)
- Abg Kembor (gelaran yang diberikan oleh Cindersoya dalam fesbuk)
- My Kapten (Suhana Ramli gelar dalam FB...nak tau detail add dia pastu tanya sendiri...hehehhehe)


Anda seorang yang????
- Meminati gajet2 elektronik
- Berani (berkhatan dalam usia muda...8 tahun....terer tak????..hehhee)
- Suka mencuba perkara2 baru
- Menggilai laman web sosial Facebook (tak cayer tanya kawan2 eddie dalam fesbuk tu...hehhehe)
- Agak tegas (tegas la sangat!!!!...ekekkekek)


Insan yang teristimewa????
- Seluruh keluarga...terutamanya Abah dan Che....
- Isteri yang dikasihi, Nuryusliha Hamzah dan anakanda2 ku...Zahirah Azlia dan Zaiff Azzuddin
- Seluruh sahabat2 sekalian yang mengenali diri ini.....


Lagu kesukaan anda????
- Che Mek Molek ( Dato' M. Daud Kilau)
- Dergoyan dah berbunge (Mr Os)
- Berita kepada Kawan (Abiet G. Ade)
- Lagu awuk-awuk (Zahirah Azlia...hhehehe)


Makanan kesukaan????
- Semua jenis nasi yang digorengkan di dalam kuali....ekekkekekke!!!


Sikap yang buat saya stress????
- Penipu a.k.a. sembang deras
- Sembang 'lebat' a.k.a macam bagus
- orang yang bersikap suka menutup kebenaran a.k.a apah pun idak!!!!!
- Orang yang suka berbuat bising tanpa sebab...


Warna kesukaan????
- Biru, Hijau, Hitam, Putih dan Kuning


Pueh hati Tijah??????...hehehhehehe....

Roll out!!!!!!


0

APAKAN DAYA, DIA KETERLUPAAN

Hari ni lewat jugak aku bukak kedai...dari lepas subuh sampai la dekat jam 12 tengahari....lena baik pulak tu, dah la kat luar hujan turun mencurah-curah....kebetulan pula aku agak kurang tidur dalam sehari dua nih...memang roll out...roll out sungguh!!!....siap mimpi yang aku tukar kedai, kena marah dengan wife pasal gatai tukar kedai...dah nama pun mimpi...bukan buleh aku ejas cerita dia tu....gasak je la...sedo2 dah kul 11 pagi....hahhahaha....sah aku terlewat...ekekekeke

Tiba kat kedai, macam biasa la...aku layan dulu fesbuk...teman setia aku masa aku bertugas....dalam aku leka melayan gelak dalam fesbuk...ada satu customer masuk...gaya agak hensem...meminta tolong agar aku mengimbas kad pengenalannya...''bang, scan buleh tak????....pastu antar kat rumah saya yer''...katanya....terkedu aku kejap...ingat aku ni posmen ke??...getus hati aku......''antar rumah????...cam mana tu????....guna email ke????...."..tanya aku kembali...dengan selambanya dia balas...''yer la''...isk!!!.....cakap la bagi perabih.....dah la aku dok mamun2 lagi masa tu...hehehheheh.....gasak je la....dah pelanggan...aku turutkan je la...hehehhe...
Setelah dokumen dia aku siap imbas aku pun nak send la kat email dia...dia kata jangan...disuruhnya pakai email dia terus tanpa was-was...senang katanya....aku pun mintak le dia bukakan email dia kat pc aku....dengan rasa konfiden yang amat sangat...dia pun cuba buka...tak buleh pulak....kali kedua, tak buleh lagik....sampai la kali ke empat...masih lagi tak berbuka.....dengan gaya nak kaver2 dia pun kata...''cuba pakai email saya yang lagi satu...saya ada banyak email''....dicubanya lagi...masih tak berbuka jugak....aisehhh!!!!...dia lupa password pulak dah.....''selalu ke bukak email ni????''...tanya aku sebagai nak kurangkan gelabah pelik dia tu.....dia kata hari2 bukak.....haa sudah!!!!...ilang ingatan kejap ke mamat nih???...hehehehe....sampai la dia pergi ke keyboard kat pc client aku yang lain sambil menekan2 butang keyboard tu....nak refresh memori gamaknyer.....agak aku la...aku biarkan saja.....janji ko buleh ingat sudah....ekekkekekekkeke....dan akhirnya dia mengalah dan mengambil keputusan untuk pulang ke rumah sebentar....

Dalam sejam lepas tu, dia mari balik kedai aku...katanya dia dah ingat dah...siap bawak satu kertas berlipat....makk aiii..!!!!....berderet email address dia....punyala banyak....siap ada password lagi diletaknyer.....tapi yang kelakor tu....semua email dia guna password yang sama....macam mana dia buleh lupa...hehehhehehhe....letih naik tangga aku tadi gamaknyer.....letih sampai terlupa habesss semua mende....ekekkekekeke.....

Kisah yang aku kongsi ni bukanlah untuk kita tertawa memalukan beliau...ini hanyalah antara secebis pengalaman aku berurusan dengan pelanggan yang bermacam ragam....cuma kadang2 kita kena renung kembali kat diri kita....satu perkara yang kita perlu fikir....iaitu....BUAT EMAIL BANYAK2 NAK WAT MENDE??????????.....ekkekekekeeke

Roll out!!!!
1

KERANA TERKURANG AKU REBAH

Tanggal 4hb Oktober 2009...telah mengabadikan satu kenangan yang baru dalam hidup aku....dimana aku telah 'tumbang' tak semena2 sewaktu baru bangun dari tidur...dek kerana jatuhnya aku yang mana telah kehilangan graviti itu telah mengakibatkan sebuah raga kain baju kat rumah aku tu pecah!!!...apakan daya...heran jugak aku...bukan pasal pecahnya raga tu..tapi kenapa aku jatuh tiba2 nih...????...sewaktu aku cuba untuk bangun dirasakan kesakitan yang agak perit dia kedua2 otot bahagian paha ku...hhmmm...aku syak takde ape2 la...sebab agak selalu jugak aku agak stress dibahagian tu...terus ku singgah ke depan sofa dan duduk seperti biasa...tapi hati berbisik rasa macam ada sesuatu...ni dah ada rasa lain macam je nih...aku bangun kembali dan cuba berjalan untuk cuba ke bilik air...aku berjaya tetapi ada terasa kekurangan sedikit pada langkah2 yang aku tuturkan...kembalinya aku ke ruang tamu dan tiba2 nah!!!...aku terjatuh lagi...!!!...

Mau tak mau...aku rehat je la kat atas sofa tu...dengan hanya usaha menelan ubat aku lalui hari tu dengan penuh kepayahan...nak lipat kaki tak buleh, nak angkat kaki pun tak buleh...memang kira 'fail' la semua keupayaan kaki aku...yang aku cuma buleh buat hanyalah menggerakkan jari kaki aku sahaja...memang tak roll out...keadaan berlanjutan sehinggalah pada hari besoknya...cemas jugak aku....tapi aku masih berdoa yang keadaan kaki aku akan pulih seperti sedia kala....paling cepat besok....hehhehehe

5hb Oktober 2009...keadaan aku masih macam tu...kali ni aku dapat rasakan semakin teruk...dah menangkap sendi tangan dan bahu pulak....aiseh!!! ni dah kira makin teruk nih....dalam jam 8.30malam...aku gagahkan segala kudrat kali ni bersama2 dengan biras aku yang ada kat Balik Pulau nih untuk hadir juga ke Jabatan Kecemasan Hospital Balik Pulau untuk mendapatkan rawatan...apa yang aku dapat hanyalah satu suntikan ubat penahan sakit dan jugak pil makan...dijanjikan pada aku yang selepas 20 minit aku akan berasa lega dan buleh berjalan kembali kepada biasa...apa lagik...kasi injek je lah....hehehhehehe

20 minit berlalu, 2 jam berlalu...aku masih seperti tadi....hinggalah penantian aku selama 20 jam, malangnya aku masih seperti tadi...gagal untuk menggerakkan anggota kaki...kecewa pulak aku dengan layanan kat Hospital tu...termenung aku dibuatnya...setelah perbincangan dilakukan bersama2 isteri dan jugak keluarga adik ipar aku....kami memutuskan agar aku dihantar pulang ke kampung untuk mendapatkan rawatan...aku bersetuju sahaja dengan segala keputusan...apakan daya, letih pulak rasa kepala otak nih...dah la tak buleh jalan...nak mandi pun payah, buang air apatah lagi...rasa 'seksa' sangat dengan dugaan yang diturunkan kepada aku nih...redha je la...

6hb Oktober 2009...aku masih mengharapkan yang ubat yang di suntik ke dalam badan aku akan membuahkan hasil...tapi lain yang aku harap lain pulak yang jadi...aku tiada kudrat langsung untuk bangun ke atas katil dan sofa...ni dah lagi teruk nih...macam mana aku nak balik kampung nih???...satu bende pun aku tak buleh buat...kehadiran adik ipar aku pagi tu telah membuahkan satu lagi idea...''apa kata kita singgah dulu kat Hospital Tanjung???''...sambil merujuk kepada Hospital Besar Pulau Pinang....dan kali ni aku menambah..''kalo gi sana ok jugak tu...mintak2 buleh kena masuk wad...buleh la tau apa sakitnya nih''....setelah keputusan terkini diterima aku pun dibawa terus ke Georgertown...bertemankan isteri dan biras lelaki aku....

Setelah ujian dijalankan di bahagian Jabatan Pesakit Luar HBPP, aku telah diputuskan untuk 'menginap' kat wad untuk ujian susulan...aku dah jangka yang aku akan ditahan wad...bagus jugak tu...tak larat dah rasa nak mengesot kat rumah...dah rasa macam siput la pulak...ekekekekke....aku diletakkan di ward C6 Unit Neurologi....bermulalah pengalaman pertama aku kat dalam wad....nasib baik isteri aku mau temankan...hehhehehe...manakan tidak????...nak buang air kecil pun susah, dapat la dia bantu sket2...hehhehe...hari pertama aku dimulakan dengan satu proses yang antara yang aku tak gemor iaitu....proses mengambil sampel darah....mukekkeke!!!!

7hb Oktober 2009 - pagi yang ceria dapat aku rasakan...tidur cukup, wife aku pun cukup tidurnya...dibantainya tidor kat katil kosong sebelah aku....hehhehehe....perkara pertama yang wife aku nak buat adalah nak dilapkan badan aku nih...yer la, nak bangun pun rasa nak tercabut otot peha...tapi aku berkata pada wife aku..''ibu, jap yer...abah nak try turun katil dulu''....dengan segala kepayahan dan trauma...aku cuba untuk turun dan berdiri...ahaaa!!!...berdiri dah sukses dah...cuma tinggal nak bergerak jer....dengan langkah yang amat kecil aku cuba menapak....dan terus menapak....alhamdulillah....aku dah buleh berjalan kembali....hehehhehhe....setelah aku 'tawaf' katil aku dalam 2 round...aku dah semakin yakin yang aku dah sembuh...syukur...ku capai tuala...terus aku katakan pada wife aku yang aku nak terus mandi di bilik air...rimas rasa asyik2 lap badan saja....hehhehehe....memang best!!!!!.....dalam sejam kemudian doktor hadir kekatilku dan menerangkan yang aku sudah kekurangan nilai sesuatu dalam darahku...iaitu potassium...bacaan menunjukkan hanya ada 2.9 (unit aku tak ingat)....dan aku di'perintah'kan agar berehat lagi di dalam wad untuk satu malam lagi...katanya nak melihat perkembangan dan kehadiran potassium dalam badan aku sendiri...darah aku diambil lagi sekali untuk ujian....redha je la...janji sehat...ekekekkeke...cuma yang aku tak gemor kat sini adalah semasa proses pengambilan darah...dia balun kat tempat yang sama dengan semalam.....gila sakit...hehhhehehe......redha je lagik.....apakan daya....

8 Oktober 2009 - Pagi yang makin menceriakan...segala gerakan aku semakin yakin...ujian saraf dan fizikal aku pagi tu semakin menunjukkan yang aku semakin pulih...bacaan bagi kandungan potassium aku dah semakin meningkat....dari 2.9 kepada 3.2....(sepatutnya berada dalam julat 3.5 keatas)....syukur...dan aku mengharapkan yang aku akan dapat discharge hari nih....memandangkan 3.2 tu masih di bawah paras...aku rasa harapan aku semakin tipis untuk keluar hari tu...tetapi setelah lawatan sepasukan pakar ke katilku (6 Orang)...mereka memutuskan yang aku buleh dikeluarkan dari wad...atas alasan yang aku sedang mengalami 'spontaneous recovery'....alhamdulillah....baguih dok ada....dalam sedang nak berkemas2 untuk pulan tu..tiba2 aku didatangi sekumpulan 3 orang berpakaian persis sebagai seorang doktor dan terus mereka memberi salam...menyatakan yang mereka adalah pelajar dari kolej perubatan yang berhampiran...dimana hari tu mereka akan melalui satu ujian dari kolej untuk menganalisa seorang pesakit....mereka meminta izin untuk 'menemuramah' aku untuk membantu ujian mereka itu....dengan rasa berlapang dada...aku bersetuju....hati nak discharge sangat dah...tetapi demi untuk membantu pelajar2 tu aku tangguhkan untuk keluar dalam 2 jam....dan akhirnya salah seorang dari pelajar itu...bakal doktor, Nur Liyana memilih aku untuk ditemuramah dan dia melakukan ujian fizikal terhadap aku....ada la dalam sejam aku ditemuramah...dan sempat juga membentangkan laporan temuramah tadi bersama2 dengan Doktor yang bertugas dalam kes aku....segala2nya dilakukan di katil aku....gasak la Liyana...jangan tak lulus sudah....hehhehehhe......

13 Oktober 2009 - aku sudah bertugas seperti biasa...rumah memang dah ada standby pisang untuk aku jadikan supplement....apa2 pun aku amat bersyukur dengan keadaan aku sekarang...kesyukuran tu juga aku kreditkan dimasa waktu aku terlantar haritu....pada aku segala yang berlaku ada hikmah disebaliknya....buat Dr Rajesh Kumar, Dr Teoh Tze Yong dan juga Dr Prashant...sekalung ucapan terima kasih yang dapat aku berikan kepada mereka....kesabaran, ketenangan dan tahap profesional mereka dalam menggalas tugas merawat aku...amat aku hargai....tak lupa juga kepada semua jururawat yang bertugas dalam ward C6 tempoh hari....terima kasih banyak2....

Buat uncle Ng Choong Choo, 70....merangkap 'jiran' katil ku...diharapkan agar uncle akan sentiasa tabah dan sabar dalam menjalani rawatan di sana....selamat sihat uncle....
(Info : Uncle ni mengidap penyakit 'Stroke Diabetis'...dia dah terbaring di atas katil selama satu tahun....dia adalah antara orang yang mengambil berat tentang kesihatan eddie selama eddie kat sana...)

Roll out..!!!!



0

SALAM AIDILFITRI 1430H

Assalamualaikum warahmatullah....hari nih 4 Syawal 1430H...maknanya udah masuk hari raya keempat sudah...hari ni jugak haku mula bekerja kat 'ofis' haku nih setelah mula bercuti dari 18hb hinggalah ke 23hb September nih...pada tahun ni adalah tahun yang paling haku paling gembira tapi dalam konteks apply cuti raya la...buat pertama kalinya haku sendiri apply dan sendiri approved...ekekekkeke....tapi cukup2 la tu memandangkan sewa kedai haku ni jalan seperti biasa...kalo cuti panjang jawabnya tak terkalih la duit sewa bulan nih...

Dua hari sebelum Syawal aku dah pulang ke kampung...mengambil kesempatan yang ada untuk berbuka puasa bersama2 keluarga tersayang...18hb di rumah mertua di Kg Kuala Dal, Kuala Kangsar...kepulangan ku kekampung disambut dengan suasana gembira...jalan masuk ke kampung udah selamat diturap dengan tar...walaupun telah mengambil masa yang agak lama...tapi aku bersyukur dengan perkembangan nih...19hb pula di kampung ayahanda ku di Kemunting...kebetulan pula abang aku pun ada kat sana...memandangkan abah malam tu nak buat majlis 'bertakbir' kat rumah....agak bagusla preparationnya....menjadikan segala2nya berjalan dengan lancar...alhamdulillah...

1 Syawal aku raikan di rumah keluarga aku...seperti tahun2 yang sudah, giliran juga yang haku titikberatkan...dalam mencari keadilan pada aku memang payah...tapi demi untuk mencari ketenangan aku gilirkan...lagipun perkara tu tidak sepatutnya menjadi isu memandangkan kampung kami tidaklah jauh mana....hehehhehe...

Dalam aku cuba mencari kelainan dalam tahun nih...aku mula menggerakkan keluarga ku untuk beraya bersama kawan2....semua tempat yang ada kenalan aku terjah...Padang Rengas, Gapis, Keroh Hulu sampaila ke Kota Lama Kiri...dan yang lebih uniknya, rumah kawan2 FB...yang tak pernah aku jumpa secara langsung...hanya berkomunikasi dengan kata2 sahaja....dimulai dengan kunjungan lebaran ke rumah Mohd Nor Amin di Kuala Kangsar, Shuhada di Kampar, Suhana di Simpang Pulai, Helmi Fadzil di Tanjung Rambutan dan juga Khairul Anuar di Sungai Petani...haaa yang ni ramai ada...gathering bersama2 rakan FB iaitu Suhana, Shahrun Nizal, Norazwira, Mimie Dali dan Wan Anisah....diakui pertemuan ini adalah yang seakan2 sama seperti didalam FB...tiada kekok dan tiada keraguan...sembang macam dah kenal lama...hehhehehe....memang mengujakan haku....

Dan hari ni aku kembali bertugas seperti biasa...kembali aku bersama2 24 buah komputer yang aku sayangi nih...hehheheh....dalam pada bertugas..'kepala' aku rancak menerawang berfikir...yang sudah banyak juga perkara indah yang sudah berlaku dalam awal bulan Syawal aku kali nih...dan aku berharap ianya akan kekal lama begini.......

Salam Aidilfitri........roll out..!!!!!
0

PABILA BUMI TERPINTAS

Hari hujung minggu aku berjalan seperti biasa...takde mende yang special...sebab setiap hari2 ku dipenuhi dengan aktiviti bertugas di EDLIEDIHA...sehinggalah pada pada hari ahad yang baru lepas...dari jam 10 pagi aku bertugas seperti biasa...waktu itu aku dan wife aku sedang bertugas....selalunya dia ada standby kat rumah dengan anak2...tapi hari tu dia ada kerja yang perlu diselesaikan dengan menggunakan komputer dengan segera....hinggalah telefon kedai aku berdering dalam jam 2 petang...panggilan dari rumah aku...panggilan dari adik ipar aku yang mengatakan yang suis rumah utama terpelantik...(hehhe...guna ayat TNB)...aku pun bergegas la pulang sebab dalam cuaca yang panas tu mesti akan menimbulkan suasana tak selesa kepada Zahirah dan Zaiff....untuk Makcik dan Maksu yang sedang standby dengan bebudak dua tu...lantak le deme...pandai2 la deme bawak diri bile panas....hehehhe...

Kepulangan aku disambut dengan senyum girang kedua2 anak aku...dan juga kesemakan dan keserabutan suasana dalam ruang tamu aku lantaran menjadi playground sementara anak2 aku...hehhehe....gasak la korang....udah biasa gitu...kemas semua dalam 5 mint kang....habih balik semua dipunggahnyer.....ekekekkeke.....cuaca agak panas....Zaiff dah separa bogel dalam walkerchair....dan masing2 udah berada di perkarangan luar rumah sambil dilayan oleh makcik dan maksu dalam buaian rumah....aku pun segera ke dalam rumah dan membelek2 suis utama kerana menyangkakan yang ianya hanyalah terpelantik yang biasa berlaku....tetapi apa yang aku jangka amat meleset sama sekali...ditolak ke kedudukan asal dan ianya terus menerus akan terpelantik....biar betik!!!!...getus hati aku...tak pernah2 jadik camni....hehhehe....seraya aku meronda dalam rumah dan menanggalkan semua plug2 perkakas elektrik dari soket dinding....dan mencuba lagi pada suis utama....ok kali nih..tak trip pulak....lega sket rasanya.....dengan confidennya aku pun on suis kipas ruang utama....trip balik...!!!!....aaa...sudah...!!!!.....ni masalah nih....haku ingatkan suis kipas je yang ada masalah....lagi aku uji dengan semua suis....keputusannya tetap sama...trip je memanjang..!!!!....udah la hari ahad....kedai elektrik confirm tutup punyer.....kepala dah terbayang dah yang aku sekeluarga akan berkampung kat dalam kedai la malam tu....hehehhhe.....apakan daya eddie....apakan daya.....

Nasib masih lagi menyebelahi kami....lantaran seorang jiran depan rumah mempunyai kemahiran dalam bab elektrik2 nih...hehhee....(aku dulu pun ada jugak ilmu elektrik2 nih...alat pulak takde....lagi satu skill pun dah karat sket...heheheh)....dengan bantuan aku dia pun memeriksa panel suis utama dan keputusannya agak mengejutkan.....panel untuk earth dan neutral mempunyai continuity....dalam ertikata yang mudah.....ada mende kat rumah haku tu yang udah short...(terpintas)....patut la asik2 lampu bulb ruang tamu aku tu blow je memanjang.....

Troubleshoot terus menerus di buat...dari soket rumah sampai la kepada perkakasan....pintasan itu tetap tidak dapat dipastikan sumbernya....walaupun semua plug perkakas udah ditanggalkan dari soket dinding....dan mengambil kira nasihat yang diberikan oleh dia...dia juga menjangkakan yang ada satu mende dalam panel tu (ELCB) perlu ditukar lantaran spesifikasi yang amat sensitif....aku pun setuju la...mana idaknyer...pantang ada guruh dilangit sket....bergelap terus rumah aku....orang lain tak kena pulak...dah lama dah rasa nak nukor mende alah tu...asik2 nangguh jer sampai le ke haritu.....hehehhe...apakan daya....kutukar juga peralatan tu....dengan harapan agar tidak akan terpelantik lagi gara2 guruh yang 'manja'...kalo guruh dan kilat yang kuat aku pun faham...hehhehehe.....confirm trip punyer.....ekekkekeke!!!!

Sehingga perkara ini dititipkan dalam karya agung aku nih....aku mendapat beberapa kesimpulan....yang perkara2 yang berikut akan memungkinkan pintasan ini akan berlaku....kelembapan atau moisture dalam soket dinding....semut yang membuat sarang dalam soket dinding....ataupun ada wiring yang dah agak usang dalam rumah tu.....Abang electrician tu pun ada suggest bagitau la tuan rumah....hehehhe...gelak aku dengornyer....karang kecoh macam kes kipas angin itu hari....hehehhe....takpe la...aku pun dah tak lama nak dok rumah tu....sebab aku pun sedang menunggu keputusan pihak Kolej wife aku yang kami sudah memohon untuk masuk dalam kuarters kolej.....hehhehe.....sementara tiba ke waktu itu....aku sabor je la ....hehehhehe.....roll out!!!!
0

DI KALA BOSAN

Salam sejahtera kepada semua.....lama aku tak upadate blog....takde idea la pulak...rasa beku semacam jer kepala hotak nih....nak tulis pasal politik, umum, perihal peribadi dan keluarga....semua bercampur baur dalam pikiran nih....(tang politik yang tak tahan tu...macam hebat jer rasa)...wkkkakkakakakak....gasak je la eddie....!!!!

Zahirah Azlia...anak aku yang sulung sudah mencecah usia 3 tahun...ikut kiraan matematik yang betul 2 tahun dan 11 bulan....hehhhee.....udah banyak mende tang boleh dia bualkan dengan ibu dan abah dia...ada diantara akal2 nya yang tidak dapat kami agak....dan biler berulang selalu baru kami dapat tau yang dia ni banyak jugak 'auta'nya tuh...ekekekke.....tapi agak melegakan jugak yang Ira nih udah buleh juga dibawa berunding....heheheh....bersyarat la pulak....contoh cadbury sepapan ke (small)....roti telur ke....dan juga tayangan DVD Kungfu Panda....meh aku detail sket kat bawah nih...

Tiap malam adakalanya wife aku akan datang ke kedai untuk sama2 membantu aku dalam melakukan closing accounts....biasala mek Ira nih...kebiasaannya dia mesti nak ikut....heehhe...dengan 'taburan janji' yang agak hebat...baru dia bersetuju untuk standby saja kat rumah.....bukan takmo bawak ke kedai....masalahnya nanti air tin dalam peti ais nanti ada yang nak diborongnya.....bukan nak ngabokan yang ayahandanya kedekut...tapi bukan satu tin....mungkin akan melarat kepada tiga tin....agak tidak baik untuk kesihatan anakanda nanti....tak diturut....meraung....!!!!....mana sanggup biar anak meraung dalam kedai yang ada pelanggan....terganggu nanti perhatian pelanggan yang sedang melayari Youtube....ahaks!!!....dan sekarang ni lagi la pulak...sebelum wife aku pergi kekedai diwaktu malam....dia akan menuntut roti telur sekeping....hehehe....sebagai upah la tu.....tapi setelah perlaksanaan yang udah abah dan ibu dia buat dalam sehari dua....ternyata bukan roti telur tu yang menjadi keutamaan....Ira hanyalah hendak meronda diwaktu malam....hehehehhe....akai banyak tu....hehehee.....dan pabila aku pulang dari kedai pulak...dah jadi wajib pulak kena layan Kungfu Panda dengan dia....hehehhe....dah berbelas2 tayangan dah rasanya.....tapi apakan daya....layan je la selagi buleh....ekekkekekek

Zaiff Azzuddin...putera haku yang udah berusia 11 bulan....dah dekat setahun dah umornyer....tidor masih lagi dalam keadaan tertonggeng...hehehhe....perkara yang baru dan sedang dia belajar adalah berjalan secara stabil....buleh la berjalan....tapi masih kurang lurus....masih ada lagi senget2 yang sedang berlaku....heheheh.....masih kurang lagi la nak meminta2 macam kakaknya.....cuma dia ada juga persamaan dengan kakak dia yang menggemari mende2 yang berasaskan coklat....cadbury????....tidak...tu untuk kakaknya sahaja (abah try mintak sepotong pun belum tentu dapat lagi..hehehehhe)....ibunya memilih twiggies bun.....kena ada stock kat rumah dalam 2 paket (sepeket ada dua)....cukupla untuk bertahan dalam dua hari....(kalo abah pun terlibat tak tahan la walau sehari pun)...kui kui kui....!!!!

Sewaktu blog ini ditaip dengan semangatnya....aku sedang menunggu masa untuk mengambil wife aku pulang dari kerja....hari ni kena balik awal sket...sebab masing2 puasa...termasukla adik ipar aku yang menetap sama dengan aku, Ani.....ternyata kelembapan fikiran aku hari ni membataskan mende2 yang hendak aku titipkan dalam Karya Agung aku hari nih.....hehehhe.....
hingga ketemu lagi......roll out!!!!!
1

ALAHAI TUAN RUMAH

Udah nak dijadikan cerita, kipas angin ruang tamu rumah aku rosak....sehingga menghasilkan bau hangit dalam rumah...lapor isteri aku kepada ku...hhhmmmm...ni yang aku tak gemor nih...bukannyer ape...bab nak berunding dengan tuan rumah aku ni memang merumitkan..."ibu telefon la dia dulu''...kata aku....dan aku membiarkan serta mendengar bait2 kata isteriku kepada tuan rumah dengan penuh rasa kesabaran dan secebis rasa 'minat'....setelah berakhirnya perbincangan antara wife haku dan tuan rumah, dan setelah yang aku jangkakan...jawapan dari tuan rumah memang mengecewakan....''yang akak tau...kami cuma provide kan rumah kosong jer...kalo ada sebarang kerosakan pada peralatan rumah...itu terletak atas tanggungjawab penyewa...kipas tu bukan akak punyer...tapi adik akak punya....nak tukar buleh...tukar sendiri...pindah nanti ambik balik"...isteriku mengulang kata2 tuan rumah kepada aku...hhmmmm....camtu pulak ke????...''biar la dulu''...kita tengok respons dia kembali macammana....ku biarkan perkara ni berlalu dalam sehari dua sambil menanti reaksi yang positif dari pihak nun disana........

Setelah dua hari berlalu tiada sebarang panggilan dari tuan rumah yang masuk kedalam talian telefon aku...hish!!!...tak buleh jadi nih...aku kena jugak telefon dia....wife aku cukup taknak kalo aku yang masuk campur dalam permasaalahan cengginih....dia tau yang hubby dia ni kalo dia rasa betui dia akan tentang habis-habisan....peduli apa...tuan rumah ada hak....penyewa juga mempunyai hak juga!!!!!.....ku capai telefon rumah...aku duduk bersila atas lantai...dan mula mendail.....dia angkat je telefon aku terus memberikan salam...dan seterusnya..bla..bla..bla..bla....

Dia masih memegang kata2 asal yang mana semua itu atas tanggungjawab penyewa...kalo cam tu...segala benda termasukla lampu, starter, floater tandas dan juga wall plug yang pernah aku tukar semasa menyewa WAJIB untuk aku 'rampas' pabila aku hendak pindah nanti....kerana pernyataan aku itu aku dikatakan 'berkira'....hhmmmm....soalnya disini....sapa yang udah berkira nih????....aku pegang pada kata2 tuan rumah....semua atas tanggungjawab penyewa.....setahu aku...masalah berbangkit seperti maintenance alatan rumah yang patut seperti kipas, sistem paip air adalah antara tanggungjawab tuan rumah...samaada tuan rumah mahu mengaplikasikan dengan cara memotong duit sewa....aku ingin berkongsi sesuatu tentang kisah silam aku semasa aku berkhidmat di PHS dahulu...aku menyewa rumah kampung di Kg Gapis....tuan rumah siap masukkan siling lagi kedalam rumah....walaupun tanpa aku yang mengusulkannya....siap nak tambah kipas siling lagik....punya la dia menjaga kebajikan dan menjalankan 'tugas' sebagai tuan rumah....yang mana dia mengutamakan kebajikan dan keselesaan penyewa....isk!!!...ternostalgik pulak..ekekeke....maafkan daku.....

Setelah 'berdebat' hampir selama 15 minit di talian...dimana dia tetap dengan keputusan yang sama manakala aku tetap berhujah yang perkara ini tetap tuan rumah kena do something....aku juga mengusulkan agar aku akan tukar kipas yang biasa2 dan potong duit sewa...yang itu pun dia menentang....last2 dia kata yang dia nak runding dulu dengan hubby dia.....ekekkeke....tau la aku yang mana aku patut claim....ni bukan rumah pertama yang aku sewa....kalo kipas tu rosak sebab anak aku yang dok gayut2..takkan aku nak claim kat dia....mau kipas tu dihempoknya kat belakang badan aku....ekekekke....!!!!....setakat suis2 yang rosak...takpernah lagi aku inform kat dia....semua aku tukar sendiri...atas dasar...kecik punya hal!!!!!

Hari ini pada jam 3.00petang waktu Malaysia....dia akan menghantar electrician untuk menggantikan kipas yang rosak itu tanpa sebarang kos terhadap penyewa....yang aku bebelkan dalam karya agung aku nih...bukanlah 'kemenangan' yang aku cari..tetapi hak yang aku perjuangkan....bukan setakat kipas angin...dalam kehidupan juga akan aku pertahankan.....

roll out!!!!
2

ENTAHKAN BETUL ENTAHKAN TIDAK

Facebook....best ke facebook?????....facebook kan ke alat yahudi....yang ko guna tu buat hape?????....isk!!!!....jangan guna facebook tu....yang ko bagi duit kat yahudi lahanat tu wat mende????....biasa aku mendengar pernyataan2 beginih.....pada aku selagi aku tak melabur dalam iklan2 dalam facebook...aku rasa ok jer.....rasa nak jer tanya pada orang yang dok tanya2 seperti pernyataan kat atas tu.....ko kerja pakai PC tak???....Operating System kat pc ko tu jenama hape????....Microsoft kan....check dalam list ko tu...syarikat ni masuk tak.....?????....lagi aku nak tanya....ko pakai email tak....kalo ada email apa yang ko pakai...????...yahoo???..Gmail...apa lagik....!!!!...pikir2kan ler....!!!

Mcdonalds..?????....ooo..sori yer...aku dah lama tak makan...tak sanggup aku nak support peluru untuk bunuh rakyat Pelestin......ekekekke...ni pun ada jugak.....cuma aku ada kemusykilan kat sini.....betul ke tindakan nih????....macammana dengan nasib dan periuk nasi pekerja2 dalam tu?????...kalo kat Penang nih rata2 nya orang Islam....tak ke 'membunuh' jugak tuh???.....hhhmmmm.....aku dulu kerja kilang macam tu jugak....kira 'subahat' jugak la tu????.....padahal aku kerja kat situ untuk mencari rezeki yang halal buat keluarga haku.....ater...udah tau kilang Amerika...yang krojer kat situ wat mende?????.....pernah satu soalan ni sampai kat telinga aku.....aku buleh senyum je la.....cakap dia seolah2 kerja sekarang buleh dipilih2.....entahla...pendapat orang....pendapat aku...ni lah dia....aku titipkan dalam karya agung nih.....

Sekadar menitipkan jari jemari pada keyboard tatkala sedang melayani Facebook....!!!!!

Roll out!!!!!
0

AKU TERUJA LAGI



Apa lagi yang nak aku bebelkan tentang filem yang haku dok tunggu dari tahun 2007 nih.....sejak pertama kali melihat episod pertamanya pada tahun 2007....aku memang teruja sangat nak melihat sequel seterusnyer....dan pada tahun nih....24 june 2009.....bermulalah kembali 'peperangan' yang udah tertangguh selama dua tahun...ekekkee....presenting...Transformers : Revenge Of The Fallen....dalam episod kali ni menampilkan lebih ramai lagi watak2 decepticons....nama pun dah revenge kan....yang membalas dendam mesti la puak2 antagonisnyer....antara nama2 yang mengambil bahagian dalam 'pementasan layar perak'kali nih....Autobots : Optimus Prime, Ironhide, Bumblebee, Sideswipe, twins ( Mudflap and Skids ). Archee dan Jetfire....Decepticons : The Fallen, Megatron, Starscream, Scorponok, Soundwave, Ravage, The Doctor, Wheelie, Demolishor dan juga Devastator......

Setelah melihat dan menonton filem nih....takde sekali pun aku menguap..ekekkee...lantaran keterujaan haku terhadap filem nih...yer lah...filem ini diadaptasi dari zaman aku kanak2...terbawa2 hingga sekarang....cuma sekarang aku agak kagum dengan artificial intelligence yang telah dipersembahkan dalam filem tersebut....kalo nak sembang tentang mengarut atau tidak...pada aku filem Gerak Khas pun tak logik jugak....mana ada satu jabatan control semua jenayah...???...ekekkee...nama pun filem...entertainment...nak layan pun kena bayor tiket....ekekeke....

Lord OF The Rings Trilogi, Star Wars Trilogy, Pirates Of The Carribean Trilogi adalah antara contoh yang akan mendorong haku untuk ke panggung...ditemani oleh 'teman baik' haku sendiri....sapa lagi kalo bukan ibu kepada anak2 ku...hehhehehe....jalan cerita satu hal....bab merepek jangan la kenang....cuma teknologi pembikinannyer yang membuat haku jadi minat...puas hati kalo menonton....pendapat ni pada haku je la...orang lain masing2 ada penilaian nyer sendiri....

Sasaran seterusnyer....G.I Joe : Rise Of The Cobra......

so, apa yang haku nak kata lagi dah...dah takde mende dah...cadangan aku pada yang masih belum layan Transformers nih...silalah menonton....!!!.....tak nak...apakan daya!!!....roll out!!!!
0

BLUES MEMALAM

Arghhh!!!!...jam udah nunjuk pukul 8.10 malam...costumer ada dalam 4 orang....hhhmmm....nak ngadap internet pun rasa macam nak 'muntah' dah...tapi haku nak wat camner????...dah jadi rutin kerja haku...kadap je la...tapi ada satu bende yang buat aku buleh menungkum depan pc nih lelama...FACEBOOK....ekekek!!!!....sejak haku mula bukak kedai nih...16 Disember 2008...haku dah join rangkaian sosial nih....myspace haku ada jugak...tapi haku wat untuk layan Mafia Wars jer....member ramai dalam myspace...tapi semua geng Mafia jer..ekekeke...friendster pun haku tak register...sebab haku nengok banyak yang mengarut je dalam tuh...melucah je banyaknyer...!!!...lantak deme la...pandai guna pandai simpan...ekekeke!!!...berbalik kita kepada FB ni tadi....pada haku FB ni bagus...macam haku katakan tadi..jaringan rangkaian sosial....banyak faedahnyer....macam pisau la jugak....kalo guna untuk menyiang ayam dan ikan...dikirakan bagusla tu..tapi kalo diguna untuk merompak ke hape ke...tu dah tak baik laaa....cam tu jugak la dengan FB nih...ada la jugak haku bertemu kembali dengan kengkawan lama...kawan sekolah...yang udah terpisah hampir 17 tahun pun ada....dalam FB ni kami bertaut kembali sebagai kawan....bertukar2 pandangan...memang pada haku best la FB nih...tapi yang menyedihkan haku sket dalam FB ni adalah...akaun asik2 kena warning...!!!!...sampai dah terkantoi dah satu akaun haku tuh!!!...terkantoi dalam ertikata tak buleh mengomen dan menghantar post kepada kengkawan....pada haku agak menyedihkan la...mana idaknyer...dalam syok2 dapat komen aktiviti dan share sesuatu dengan sahabat...tetiba kena halang....ramai jugak ler kengkawan yang kena macam haku nih....eekekkeke!!!!!....sehinggalah memaksa haku untuk membuka akaun baru...!!!...semata2 ingin lagi menjadi ahli dikejiranan FB nih...!!!!....adakah aku dikira ketagih????...arghhhh...lantak la apa orang nak kata...janji haku puas hati...tak gitu..!!!

Haku suka menulis...tu yang terciptanya karya agung nih....!!!...dengan ruangan nih dapat la haku tulih amende yang haku nak tulis....!!!....3 bulan blog ni takde ape2 entries....semuanya adalah kerana sesuatu.......!!!!...hingga memaksa haku untuk meng'deactivate'kan akaun blog nih....tetapi atas pesanan seorang dua rakan dalam FB....telah mendorong haku dalam keadaan nih untuk membuka kembali blog nih...!!!!....buleh le haku tulis sesuatu untuk haku share sesuatu dengan semua penjenguk.....!!!....jam udah 8.27 malam....haku dah takde idea dah....lain masa la yer....!!!!...salam....
0

SALAM KEMBALI

Setelah menyepi sekian lama...edliedieha akan kembali menyambung kembali kisah karya yang udah tertunggak sekian lama.....tunggu !!!!!!
4

SELESAI SUDAH

Haku baru je balik dari KOMTAR...hari ni kan seperti yang telah dijanjikan, haku telah selamat menjalani sessi temuduga as a Pegawai Khidmat Pelanggan...N17 jer...tapi dalam keadaan sekarang nih...kita kena amik apa saja peluang yang ader...tu yang agak ramai masa sessi tu tadi...masa kami tengah sebok2 kemas file folder masing2...haku terpandang la ada calon2 yang memegang ijazah dan diploma dari IPTA awam...yang haku tau jawatan nih gred SPM jer...ini adalah satu petanda yang graduan kita sudah melebihi peruntukan kuota kerja...kat CC haku pun haku ada jumpa orang camni...ada ijazah..tapi kerja sebagai kerani kilang jer...haku paham la keadaan tuh...dah la ekonomi skarang tak tau ujung pangkal stabilnya...pekerja yang dok ade pun tunggu masa je nak kena escort keluar dari kilang...nak wat camne ye dak!!!...cuma tinggal usaha diri sendiri je lagik...hape2 pun...sessi haku dah lepas...haku nunggu je sampai abih bulan julai ni...kalo takde panggilan untuk haku...jadi MANAGER lagi la haku!!!!!!
9

AMIK KAU ANIIEEE!!!!

Hah...amik ko...haku jawab dengan menaip yang fasih lagi lancar...wkakakaka!!!

1. Ceritakan pengalaman kali pertama anda menyanyi?
2. Adakah anda pernah mengikuti kelas formal nyanyian?
3. Apakah bakat lain yang anda miliki?
4. Apakah matlamat hidup anda?
5. Siapakah bintang Akedemi Fantasia pilihan anda?
6. Perkara yang paling menyedihkan yang pernah anda alami dalam hidup anda?
7. Apakah saat yang paling mengembirakan dalam hidup anda?
8. Apakah halangan terbesar yang pernah anda alami dalam hidup anda?
9. Apakah pengalaman paling manis/pahit?
10. Senaraikan 3 peristiwa penting yang telah berlaku dalam Malaysia pada tahun 2007/2008?
11. Jika ana boleh membuat perubahan kepada dunia, apakah perubahan yang akan anda lakukan?
12. Sekiranya suara anda diambil kira, apakah perubahan yang ingin anda lakukan ke atas Malaysia dan kenapa?
13. Jika anda berpeluang melancong di bulan, siapa/apa yang ingin anda bawa bersama (1 sahaja) Kenapa?
14. Jika anda menjadi haiwan, apakah haiwan yang ingin jadi dan kenapa?
15. Sebutkan 3 aset yang ada pada diri anda?


1. Pengalaman secara amatur rasanya dalam bilik air la...mana lagi...detailnya memang tak ingat...dan secara profesionalnya (pergi karaoke la)...masa kat politeknik...semester 4...
2. Tak pernah
3. Boleh buat orang lain ketawa...ye kot???....
4. Matlamat mesti la yang positif punyer...nak berjaya dalam hidup...
5. Haku minat Stacy...alamak!!!...terlebey suda..!!!
6. Saat haku nyaris kehilangan masa depan bila amik result SPM 1996....
7. Saat2 kelahiran anak sulung haku Zahirah Azlia...Zaiff...sorry sangat2...bukan abah taknak tengok...tapi abah tak sempat sangat2...kalo tak caya nanti tanya To'ki...wkakakaka!!!
8. Masa2 nak kahwin...ada fitnah terhadap diri haku yang mungkin akan membuatkan haku nyaris tak belasah orang tuh...alhamdulillah...kebenaran tertegak jua....
9. Saat manis...antaranya...haku tamat belajar, bercinta,kahwin dan kelahiran anak2....sedih pulah masa nyaris tak lebuh nyawa kat Lata Batu Hampar dan nyaris kehilangan Udut welly masa kat Pantai Chenang, Pulau Langkawi...udut...ingat lagi tak????...kesian dia banyak tertelan air laut masa tuh...dah la kecik..isk..isk...isk
10. Yang paling haku ingat..penaklukan kejam rejim zionis israel keatas Palestin...Anwar Ibrahim dituduh meliwat lagik dan....pembunuhan Altantuya Sharibuu yang menggemparkan Malaysia...
11. Kalo buleh haku nak padamkan terus negara israel dalam peta dunia....biar takde selama-lamanya!!!
12. Pastikan ajaran Islam menjadi teras utama dalam semua sistem...baik politik,ekonomi, bisnes dan juga pendidikan... 
13. Takpela...haku tak nak gi sorang...kalo nak suruh jugak...haku nak gi satu famili...wkakaka...
14. Bersyukur haku menjadi sebaik2 kejadian...manusia...
15. Tegas, baik la jugak...dan juga sopan orangnya...apsal???...aset jugak tuh!!!
3

JOM KE KOMTAR!!!!

Hari nih tiggal lagik 5 hari je lagi haku kena gi temuduga SPA as a Pegawai khidmat Pelanggan...ini adalah kali ketiga haku dipanggil untuk sessi temuduga...dua kali yang terdahulu pada awal2 tahun 2006...jawatan Juru Audio Visual dan Pembantu Kajicuaca...dua2 temuduga tuh haku tak attend...masa tu haku baru je dapat kerja kat Komag USA Penang...rasa sayang la pulak masa tuh...ye la...haku dah la amik VSS kat kilang lama kat Perak akhir tahun 2005...masa tu galak sangat nak kerje...ye la takkan nak antor ngan amik wife je masa tu...boring lak dok umah tak wat hape...fulus pun makin kurang...tapi kali nih haku memang takkan lepaskan peluang untuk ditemuduga...gomen lagik...tak pernah merasa beb..!!...tapi kalo tak dapat jawatan tuh haku jaga la CC kesayangan haku nih...tapi kalo ada rezeki...alhamdulillah...kiri kanan tuh...!!!!...ape2 pun...event nih haku akan dapat ku jadikan sebagai salah satu pengalaman baru dalam hidup haku...dah masuk 30an baru depa panggil...ok gak tuh...sekurang2nya dapat la haku tau value diri haku nih...buat semua penjenguk semua...doa2kan lah kejayaan haku...!!!!...mekasih sumer..!!!
2

TAG DARI ANNIIIEEYYYY!!!!

Where is the person who has your heart at this moment???
~ Ada kat dalam Kolej Kemahiran Tinggi Mara Balik Pulau dan kat umah pengasuh Maksu Zaleha...

Are you waiting for something???
~ Haah...tengah tunggu segelintir dari family haku 'berubah perangai'...

What were you doing at ten last night???
~ Dengar ira mem'bebel'...zaiff men'jerit' dan yang balance tu...mem'buta' la...

Did you cry today???
~ Takde...

Do you hate the last person had a conversation with???
~ Haku tidak membenci dia...dia hanya membuat kerja dia....

Have you ever thought about converting your religion???
~ Nauzubillahi minnzalik...

Can you sleep in jeans???
~ Dalam hape pun takpe...jangan tido dengan jin je haku takmo...

What can't you wait for...
~ Anak2 haku membesar dengan jayanya...insyaAllah...

When the last time you told someone you love and meant it???
~ Hmmmm....26 Mei 2005....ibu!!!...kalo salah jangan marah aaa!!!

Are you good at giving advice???
~ Buleh la kalo nak dengo...takut ber'nanah' je la telinga....wkakakaka...

Are you good at giving directions???
~ Buleh tapi agak kureng laa...

When is the last time you told someone you're okay when you're not???
~ Tak ingat la...almaklumla...hotak haku ni 'RAM' nye rendah...

Do you want to live with your girlfriend???
~ Bukan want lagi dah...dah jadi kenyataan suda....udah 3 tahun lebey dah...

What song do you listen to feel happy???
~ Ojo Kesandung...nyanyian Herman Tino...wkakaka

Garfield or Mickey Mouse???
~ Dua2 haku tak minat...Barricade ngan Blackout dalam Transformers buleh?

In a week, how many times you go online???
~ Sejak 16 Disember 2008, hari2 haku online...

Completed this sentence : THE WORLD NEEDS
~ RAIN TO WET THE LAND AND THEN WILL GROW A GOOD FRUITS TREES AND THEN WE WILL EAT THE FRUIT AND THEN WE WILL GO TO THE TOILET TO PREVENTING THE SEMBELIT...wkakaka..(macam tunggang-langgang je inggeris haku!!!)

What was the last thing you ate???
~ Nasi minyak yang di bawa khas dari KKTMBP hasil masakan Bukhari...

Something happened today???
~ Haah ada...!!!...haku tengok aniey makan apum balik kering 3 bijik non-stop...hantu raya ke hape....!!!!...rindu kat bf sampai makan cenggitu....wkakaka....!!!

Have you kissed someone on the lips in the past week???
~ Haku dah kawin...takyah la jawab soklan nih...

Where is your sister / brother right now???
~ Yoep ada kat Kajang
~ Ella ada kat Kolumpo
~ Ezza ada kat Wellington

Who was the last person you talked to in person???
~ My wife...

Do you have friends???
~ Ingat haku dok dalam hutan ke???...musti la ader...

In the pass week, have you felt sad???
~ Tipu la kalo haku kata takde...

What were you doing at 9am this morning???
~ Still mem'buta' lagi...jangan salah anggap...smalam tido lewat...teman Zaiff men'jerit'...

Is your room clean???
~ Bersih la jugak...

In the next 4 month, what are you looking forward to the most???
~ Melihat Zaiff Azzuddin pantas berlari dengan girangnya...

Did you have a good day yesterday???
~ Yerrr

In the pass week have you gotten sick???
~ Sakit belakang kepala...skang dah hokay dah!!!!





0

Memori Klinik Murni

Salam kepada semua penjenguk2 karya agung...rasanya dah lama jugak la haku tak update blog nih (betui tak udut welly???)...bukan takde masa...tetapi 'kering' ilham...tak tau nak tulih hape...tapi petang tadi sesuatu perlakuan telah terjadi di hadapan mata haku yang akan dijadikan susupan petang wat penjenguk2 karya ni yang setia...ceritanya begini...anak aku yang laki tuh..Zaiff dah genap 6 bulan...baru2 nih dia kena cirit...takla teruk...tapi cukup la nak bagi celah 'anu' dia merah...haku rasa dia nak meringan badan...yela nak berubah fasa ye dak???...kesian plak haku ngan wife haku...bila 'yak syuk' je (istilah Zahirah merujuk kepada perbuatan untuk 'memenuhkan' pampers)...mesti nangis...sakit..!!!...dah la celah dia sakit...telinga haku pun 'sakit' jugak...bukannya reti nak nangis pelan-pelan...jerit yang kuatnya...takpela...tapi bukan la pasal 'yak syuk' yang menjadi isunya...petang tadi jugak wife haku ajak haku untuk gi klinik untuk ambik ubat dan juga susu free lactose bagi meredakan kemerahan dan juga keciritan pada si Zaiff nih...tak jauh klinik ni...turun je tangga kedai haku...pastu jalan tak sampai seminit dah sampai...haku pergi sekeluarga...bertuahla si Zahirah nak tinggal ngan makcik Ani nya kat kedai...sampai je kat klinik...wife haku cam biasa ambik form untuk diisi...tiba-tiba..."abah...to`ki...to`ki..!!.."...jerit Zahirah sambil menunjukkan sesuatu pada dinding klinik...terkejut gak haku...haku ingat Zahirah nampak to`ki dia ada kat Balik Pulau...rupa2nya memang 'ada'...tapi dalam poster...gambar tu menunjukkan imej seorang yang separuh umur, berbaju sukan lengkap bertopi sedang berjoging...wkakaka...ira merujuk gambar tu menyamai to'ki dia...yang selalu kuat berjoging kat Kamunting...selalu jugak la ira nengok to'ki dia camtu masa kat kampung...apa lagi!!!...gelak je la haku ngan wife haku...ingat dia kat to'ki dia...nape???...korang tak caya ke...???...meh haku bagi bukti bergambar kat bawah....

Hah...!!!...dengan bangga nya anak aku tunjuk gambar tuh...wkakaka...."ampun to'ki...jangan marah ira yer...!!!!!...sekurang2nya ira ingat bangat kat to'ki....."....bukan haku kata....tapi Ira yang kata....



4

SEMUANYA SERBA TIGA

STAR WARS name : (the first 3 letters of your last name,first 2 letters of your first name)
AZRZA...tau dek Goerge Lucas ni musti dia shooting Star Wars Episod 7 punyeee.....

DETECTIVE name : (favourite colour,favourite animal)
BLACK STALLION...

SOAP OPERA name : (middle name,town where you were born)
DIAZKEMAMAN...

SUPERHERO Name : (2nd favourite colour,fav drink,add "The" to the beginning)
THE BLUE ICE COFFEE

FLY name : (first 2 letters of first name,last 2 letters of your last name)
ZAAF...

ROCK STAR name : (current pets name,current street name)
SENIN SRI GENTING

PORN name : (1st pet,street you grew up on)
SENAH TAIPING

YOUR GANGSTER name : (first 3 letters of real name plus izzle)
ZAIIZZLE

YOUR GOTH name : (black,and the name of one of your pets)
BLACK SENIN

STRIPPER name : (name of your fav perfume,fav candy)
ENCHANTEUR CADBURY

WIZZARD'S name : (last 3 letters of mother's name,first 3 letters of current job,first 3 letters of your zodiac sign and 3 letters of home street's name)
ZAHMANCAPING.... Wkakaka...lawak2...

PIRATES name : (fav action hero's last name,your pets name,fav comedian's last name) add "Captain" to beginning)
CAPTAIN BAUER SENIN WAYANS...

Person i really wan't to tag : Ani and Yusliha....jangan tak jawab yer....

p/s : Hah...pueh hati...udut welly...


2

Tag Yang Dah Nak Expired

haiyaa..tag yang manyak susah!!

It's harder than it looks! Copy to your own note, erase my answers, enter yours, and tag ten people. Use the first letter of your name to answer each of the following questions. They have to be real - nothing made up! If the person before you had the same first initial, you must use different answers. You cannot use any word twice and you can't use your name for the boy/girl name question.


1. What is your name : Zaidi Azraf

2. A four Letter Word : Zero

3. A boy's Name : For sure la...Zaiff and Zaidi

4. A girl's Name : Zahirah and Zeela and Zazatul

5. An occupation : Zurutera JKR

6. A color : Zitam, Ziru dan Zuning

7. Something you'll wear : Zeluar dan Zaju

8. A food : zup bunjut ADABI....rempah nak wat sup...

9. Something found in the bathroom : Zerus gigi

10. A place : Zimbabwe

11. A reason for being late : Zam loceng abih bateri

12. Something you'd shout : Zoi!!!!..diamla...!!!

13. A movie title : Zombie Kampung Pisang

14. Something you drink : Zopi Ais

15. A musical group : Zaiff and Zahirah cries rythm....

16. An animal : Zeruang

17. A street name : Zorong Seri Genting 6....

18. A type of car : Zroton Perdana V6

19. The title of a song : Zunika...

Ini yang udut welly kata susah...cam senang jer...wkakakaka!!!!!
0

Setelah Enam Bulan

Awatla 'mandom' sangat kepala hotak haku arini???...nak wat entry pun cam takde idea jer...nak cite pasal politik Perak...rasanya dah ramai yang tulih...biarla depa wat...dua entry terakhir haku tu saje je haku publish untuk menghebahkan apa yang sebenarnya yang berlaku kat sana...dah la tu, tak pasal2 kawasan Istana Iskandariah kat Bukit Chandan jadi glamer sekejap...nasib baik tak 'bertempur' kat medan cendol kuale...kalo tak melambung la cendol ngan laksa tumpah ataih kepala orang...(tak kecur air liur ke Ezza????)...dan mengakibatkan 9 orang ditangkap...haku pun tgk la list nama tu...mana la tau kot2 ada sesape yang haku kenal...tup2 mata haku terpaku kat satu nama...ADI HELMI BIN MOHD NASIR...cam pernah kenal je nama ni...tak silap haku member kilang simen kat kuale dulu...Haa...bila ada bloggers publish gambar depa...confirm member haku...tak sangka la pulak kena dok lokap kejap...tapi dah dibebaskan dengan jaminan polis...ok la tu...sekali sekala wat havoc...biler lagi ye dak???...janji havoc tu bermatlamat dan nak menegakkan perlembagaan...arghhh!!!...tinggalkan la cite tu...kalo nak cite banyak pun kes pun tergantung kat mahkamah lagi...biarlah undang2 yang menentukan...tak pernah ada dalam sejarah satu negeri ada 2 mentri besar...hahaha...masing2 kata ikut undang2...gasakla korang...haku yang ada kat Pulau Mutiara ni akan senantiasa menyokong Menteri Besar Rakyat YAB Nizar dan mengikuti perkembangan negeri haku ni.... everyday machaaa....!!!...skang haku tukar topik dengan pantasnya...lagi 4 hari lagi genaplah umur anak haku 6 bulan...si Zaiff tu...yang si Zahirah lagi 12 hari genap la dia 2 tahun 6 bulan...jap je haku rasa...dah nak setengah tahun dah mamat tu...patut la dah banyak benda yang dia dah pandai buat...menjerit nak susu pun tu diaaaa...kuat giler!!!...haku rasa lagi nyaring dari kakaknya dulu...memang confirm cayor taik telinga haku...haku dah berapa kali dah sakit pala bila bangun pagi...asyik terkejut2 jer...yang si kakak pulak bila terbangun nak susu gemo benor dia nangis...lagi kita pujuk lagi tu la dia jerit kuat2...memang meletihkan telinga...tapi sebenarnya haku happy sangat dapat tengok kelaku anak2 haku...cam2 cara nak tarik perhatian...terutamanya Ira yang selalu sangat jealous kalo tgk Zaiff ada kat atas riba haku atau wife...mesti dia berkata "Jais bubum...Iya pulak" (Zaiff letak kat bawah...Ira pulak) sambil menepuk2 lantai...tu la maksudnya...gelihati pun ada...selagi tak letak mamat tu lagi tu la dia ulang yang tu berulang kali...yang si mamat tu pulak...tak suka letak dia kat bawah...mengibas2 tangan dia nak suruh orang angkat dia...kalo ada orang lalu kulu kelor (lalu lalang) depan dia pas tu wat tak tau je kat dia haaa siapla...nyaring la 'siren bomba' dia...kadang2 tu terpikir plak haku...jiran haku mesti ingat haku dera anak...hahaha...padahal tak ambik dia dukung je dah malalak2...tu la dia Zaiff Azzuddin...adik kepada Zahirah Azlia...haku stop dulu la kat sini...tetiba jer takde idea...!!!
0

Tragedi Rampasan Kuasa

‘TRAGEDI HITAM RAMPASAN KUASA DI PERAK…’ Feb 6th, 2009 By Webmaster Category: Isi II
Oleh : Mohd Ezli Mashut (LL.B (Hons) UIAM
Laman Blog : www.ezli007.blogspot.com / email :ezli007.blogspot.com /
No Tel : 017-6543974
‘Rampasan kuasa oleh UMNO/Barisan Nasional di Perak Darul Ridzuan merupakan tragedi hitam kepada sistem demokrasi di Malaysia. Ia umpama merobek kuasa rakyat dengan melalui taktik kuasa wang, ancaman dan ugutan. Apa yang berlaku tidak ubah sepertimana tindakan Kerajaan Zionist Israel yang tidak menghormati pilihan rakyat Palestin apabila memilih HAMAS sebagai kuasa pentadbir …’
‘Dalam PRU-12 DUN Perak, Pakatan Rakyat mendapat 442,660 undi dan BN 399,565 undi (berdasarkan undi polular). Ini menunjukkan 43,095 lebih undi daripada BN. Menafikan pilihanraya baru adalah satu ketidakadilan’….
Situasi politik di Perak semakin meruncing dan rumit. Kejutan politik yang berlaku kini akan menjadi lipatan sejarah hitam tragedi demokrasi kuasa rakyat di Perak Darul Ridzuan. Detik itu juga akan dikenang sebagai hari ‘Kejatuhan Kerajaan Rakyat Perak ‘ ataupun ‘The Fall Of Perak People Kingdom’ kerana saat itu kuasa wang menjadi raja di sana. Taktik kotor dan jijik itu seumpama tindakan Zionist Israel yang tidak mengiktiraf Kerajaan Hamas yang menjadi pilihan rakyat Palestin untuk mentadbir wilayah tersebut.
Tindakan tidak bermaruah ini iaitu penculikan politik, ancam dan ugut juga sebenarnya telah merampas kuasa pilihan rakyat yang telah membuat pilihan sewaktu 08hb Mac 2008. Kuasa yang sah pilihan rakyat ini juga sewajarnya dipelihara dan dihormati oleh semua pihak khususnya kepada ahli-ahli DUN yang telah diberi amanah untuk menjalankan tanggungjawab.
Sebenarnya rampasan kuasa rakyat ini hanya memberi persepsi dan gambaran jelas keadaan UMNO/BN sudah berada di penghujung kuasa dan pengaruh atau ‘The End Of BN Era’. Jika benar UMNO/BN masih mendapat sokongan rakyat, kepimpinan mereka tidak perlu gentar untuk berhadapan dalam PRU-13 atau pembubaran DUN. Rampasan kuasa ini juga menjadi bukti UMNO/BN sanggup ‘by hook or by crook’ melakukan apa sahaja untuk kembali berkuasa tanpa mempedulikan kuasa pilihan rakyat Perak yang telah menobatkan Pakatan Rakyat untuk menerajui kepimpinan Kerajaan Perak Darul Ridzuan.
Pada asasnya kini tindakan UMNO/BN merampas kuasa melalui tindakannya hanya akan menyebabkan kerajaan yang dibina bertunjangkan asas-asas yang cukup lemah. Dijangkakan usia kerajaan rampasan kuasa ini hanya akan berkuasa dalam tempoh yang pendek dan penuh pergolakkan. Strategi yang telah dilaksanakan juga akan menjadi asas terbaik untuk Pakatan Rakyat membuka pintu Putrajaya yang dijangka berlaku pada sidang Parlimen bermula 16hb Februari 2009.
Mengikut pemerhatian kita pertukaran kuasa melalui tindakan undi tidak percaya kepada Perdana Menteri dan kabinetnya yang mengikut kehendak lunas-lunas Perlembagaan Malaysia diyakini bakal berlaku antara minggu keempat dan kelima iaitu antara 09hb Mac 2009 sehingga 19hb Mac 2009 ini. Tarikh tersebut amat sesuai untuk pertukaran kuasa kerana saat itu juga UMNO sedang bergelut di saat akhirnya jawatan-jawatan tertinggi yang akan menjadi faktor berpecahnya perpaduan UMNO secara total.
Tempoh 11 bulan Perak di bawah pemerintahan Pakatan Rakyat walaupun satu waktu yang begitu singkat boleh diumpamakan sebagaimana pemerintahan Khalifah Agung Umar Abdul Aziz. Walaupun tempoh pemerintahan Umar Abdul Aziz hanya 2 setengah tahun, era tersebut dikenang sebagai kemuncak tempoh paling gemilang tamadun Islam. Usia pemerintahan yang singkat bukan menjadi faktor penghalang untuk melaksanakan usaha perubahan dan reformatif. 11 bulan di bawah pemerintahan Pakatan Rakyat akan terus dikenang oleh rakyat Perak generasi akan datang sebagai era tempoh paling gemilang dalam erti kuasa rakyat kuasa keramat.
Rampasan kuasa oleh UMNO/BN ini boleh diibaratkan sepertimana taktik yang digunakan oleh pihak Zionist Israel dalam menghadapi tentangan daripada pimpinan Hamas di Palestin. Kita melihat gaya dan taktik ala-Mossad ini mula menyerap dalam taktik UMNO/BN di Malaysia. Ketika seluruh dunia mengutuk tindakan kejam serangan Zionist Israel kepada rakyat Palestin. Rupa-rupanya masih ada rakyat Malaysia yang meniru-niru gaya dan taktik pihak yang kejam dan zalim itu.
Kerajaan Rakyat Perak Darul Ridzuan perlu dipertahankan. Kita melihat tokoh-tokoh pahlawan negeri Perak selama ini yang menjadi pejuang pembebasan menentang penjajah dahulu kini semangatnya kembali memugar. Ketika saat penjajah datang dahulu tokoh-tokoh pejuang seperti Dato Maharajalela, Tok Sagor dan para ulama menunjukkan semangat mempertahankan tanahair dan agama daripada dirobek oleh para penjajah. Tetapi hari ini walaupun penjajah sudah lama diusir tetapi pemikiran dan tindakan UMNO/BN tidak ubah seperti penjajah yang datang ke Perak untuk merampas hak kuasa rakyat melalui rampasan kuasa.Kini pejuang-pejuang yang mempertahankan kuasa rakyat akan menjadi benteng kepada kedaulatan Perak Darul Ridzuan.
Memetik satu catatan bersejarah negeri Perak :
Di zaman pemerintahan Sultan Iskandar Zulkarnain (1756-1770) Negeri Perak menempuh kegemilangan sejarahnya. Zaman ini lah disifatkan oleh ahli-ahli sejarah sebagai zaman keemasan. Hakikat ini dapat dilihat daripada catatan yang terdapat di dalam Hikayat Misa Melayu yang menceritakan dengan jelas khusus mengenai zaman tersebut dan perihal kebijaksanaan kepimpinan dan kegagahan baginda memerintah negeri. Syair “Sultan Perak Melawat Jajahan Takluknya” sebagaimana yang terdapat didalam hikayat ini adalah satu contoh yang begitu terkenal lagi menggambarkan keadaan pemerintahan dan masyarakat di zaman tersebut.
Gambaran sejarah di atas menceritakan saat kegemilangan Negeri Perak pada ketika itu. Mungkin gambaran di atas juga akan tercatat dalam sejarah Perak di mana tahun antara Mac 2008 sehingga Feb 2009 akan dikenang sebagai zaman kegemilangan Perak di mana dipimpin oleh seorang Menteri Besar yang mempunyai kredibiliti dan karektor yang tersendiri. Namun episod bersejarah kebangkitan rakyat negeri Perak dalam mempertahankan Kerajaan Rakyat Perak baru sahaja bermula.
Rampasan kuasa terbaru oleh UMNO/BN ini dilihat akan menjadi titik tolak kepada penolakkan rakyat Perak Darul Ridzuan secara total dalam PRU-13. Apabila kuasa rakyat sudah diinjak-injak oleh penguasa korup ini maka letusan kebangkitan rakyat akan diterjemahkan dengan penolakkan secara total terhadap tindakan yang tidak berpelembagaan dan menolak majoriti pilihan rakyat. Ini adalah episod baru perjuangan rakyat yang akan berterusan bermula detik hari ini. Setelah 11 bulan mandat rakyat dinobat, hari ini menjadi saksi mandat itu dirampas dengan rakusnya oleh UMNO/BN.
Berikut adalah beberapa komen menarik yang dipetik dalam laman Facebook Mohammad Nizar Jamaluddin yang menjadi bukti sokongan tidak berbelah-bagi rakyat Perak dan Malaysia.
Nor Sahidah Bt Hamid wrote at 10:12pm
Tidak pernah sekali pun pemimpin tertinggi BN yang berjiwa seperti dato sri. Sanggup memberi kuliah subuh di setiap masjid. memberi tazkirah di surau-surau jabatan kerajaan.Semua dilakukan tanpa sambutan carpet,kompang dan imbuhan. Boleh menjadi imam dengan wirid yang panjang. Talkin kan jenazah, memberi khutbah tanpa teks. Anak2 yang berjaya dunia…
Mohd Shahrir wrote at 10:14pm
Mereka (BN) tewas kepada nafsu dan ketamakan untuk merampas kuasa..kebencian yang meluap dikalangan seluruh rakyat akan akan terbayar juga Insya Allah…Dato’ Seri terus bersabar. Demi Allah dan Rasul, kebatilan tidak pernah kekal. Allah bersama-sama orang yang sabar
Dheva Naveendran Appavoo wrote at 9:43pm
dato seri, i’ve always regarded you as a very good leader and at this point of time where we are facing this diemma, you can be well assured that all the RAKYAT is in support of you and our prayers will always be there for you and the entire PAKATAN RAKYAT.
Mohd Ezli Mashut wrote at 11:56pm
Rampasan kuasa ini akan menjadi detik kebangkitan rakyat untuk terus mengangkat martabat Pakatan Rakyat di Malaysia. Tragedi ini umpama tindakan Zionist Israel yang menzalimi Hamas di Palestin…Ayuh bangkit rakyat pertahan Kerajaan Rakyat Perak…Sehingga artikel ini ditulis komen-komen sokongan kepada kepimpinan Menteri Besar Mohammad Nizar Jamaluddin terus diterima daripada seluruh pelusuk negeri dan dunia. Ini menjadi bukti bahawa sokongan rakyat semakin meningkat. Intelek rakyat pada hari ini tidak boleh dipermain-mainkan lagi oleh putaran media yang bias dan mengampu.
Rampasan kuasa ini tidak akan berakhir sehingga rakyat kembali bersuara dan menunjukkan kuasa keramatnya. Kita yakin di akhir episod kemelut politik di Perak ini akan lahir hero-hero rakyat yang akan terus mempertahankan kuasa keramat rakyat.
Akhirnya, rampasan kuasa ini akan terus dikutuk sepanjang generasi akan datang. Buku-buku sejarah akan mencatatkan peristiwa hitam ini sebagai detik matinya kuasa rakyat. Namun sejarah perjuangan ini masih bermula. Anda yang sedang membaca ini adalah bakal-bakal hero dan pejuang yang akan menghiasi buku-buku sejarah akan datang jika menjadi benteng pertahanan terakhir mempertahankan kuasa Kerajaan Rakyat Perak Darul Ridzuan. Ayuh..rakyat Malaysia semua kita bangkit pertahan perjuangan kita daripada tindakan dayus dan zalim ini.
0

Redupnya Darul Ridzuan

Setelah berdebar menanti keputusan dari semalam hinggalah hari ni...akhirnya terungkai la jugak kekusutan yang melanda lanskap politik negeri Perak...krisis kepimpinan kerajaan negeri akhirnya dapat juga diselesaikan dengan campur tangan istana...mengikut keadaan politik semasa negeri Perak...Pakatan Rakyat mempunyai 28 kerusi, Barisan Nasional juga 28 kerusi manakala 3 kerusi diwakili oleh 'mangkuk' yang mengaku diri mereka bebas...takde keputusan majoriti kat sini...kecuali '3 mangkuk tingkat' tu sudah pun menyatakan sokongan penuh dan yang teramat 'padat' kepada parti penguasa...menjadikan kedudukan sekarang 31 berbalas 28...Oleh terjadinya begitu mereka pun terus mengisytiharkan yang mereka telah mendapat mandat yang mencukupi untuk mentadbir kerajaan Perak...adapun begitu...nak menumbangkan kerajaan asal tidaklah semudah nak menendang bola...mengikut undang2 tubuh kerajaan negeri Perak...hanya ada 3 saja keadaan yang memungkinkan boleh bertukar kerajaan...yang pertama..tuanku berkenan membubarkan DUN bagi membolehkan pilihanraya segera bagi seluruh negeri...kedua...Sultan menasihati MB supaya meletak jawatan dan seterusnya memberi mandat kepada pihak oposisi...dan yang ketiga...memanggil sidang khas DUN untuk mengusulkan undi tidak percaya kepada kepimpinan yang sedia ada...dalam ketiga2 keadaan nih...haku lebih prefer tuanku memilih opsyen yang pertama kalo berdasarkan mood politik negeri Perak...Barisan Nasional dengan secara hormatnya telah mendapat 'signal' yang jelas pada PRU12 mac yang lalu...di mana rakyat menolak mereka dalam 'perkiraaan undi rakyat'...10 bulan berselang...kerajaan Perak diuji...berlakulah episod lompat-melompat yang tak ketahuan nih...dan telah menggugat kepimpinan kerajaan pakatan rakyat Perak...malangnya...keputusan dah dibuat...tuanku tidak memperkenan usul sidang DUN dibubar...sebaliknya tuanku menasihatkan agar MB Nizar dan EXCO meletak jawatan...haku merasa macam ada je yang tak kena kat sini...persoalan yang berlegar2 kat kepala hotak haku nih...pg td Speaker DUN Perak dah memfailkan kes kat Mahkamah Tinggi untuk mengesahkan yang kerusi bagi DUN Changkat Jering, Behrang dan Jelapang sudah dikosongkan kerana surat perletakan jawatan badut2 tuh...nape tuanku tak nak tunggu???...memang baru difailkan tadi...tapi bolehlah diguna pakai dulu opsyen ketiga tadi...lagi yang haku agak fenin...tuanku tak baca paper ke????...berkenaan dengan pendakwaan kes rasuah yang akan dibicarakan 10 febuari nih???...kenapa tuanku sanggup dengar sokongan dari mulut2 badut yang mempunyai rekod yang boleh diragui???...yer betul mereka tidak dibuktikan lagi bersalah di mahkamah...tetapi berdasarkan kenyataan mereka semasa disoal siasat dahulu oleh BPR (kini SPRM)...nyata mereka terlibat...siap kata rasuah tu sedekah lagi...tak ke pelik tu???...adalah lebih baik sokongan badut2 tu di'KIV' dulu sehingga prosiding kes selesai...tuanku kan pernah menjawat jawatan Ketua Hakim satu ketika dulu...mesti tau prosedur...yang SPR pulak dah melanggar batas kerja...kalo diikutkan masa surat letak jawatan badut2 tu sampai kat speaker...otomatik la dalam 60 hari ada pilihanraya kecil...ni tidak...SPR sendiri yang memandai kata takde prk...tu kerja SPR ke???....wat la keje sendiri, takyah ler langgar jurisdiction orang lain...skang nih...adalah lebih baik tuanku kena refresh balik bende2 nih (tapi dah lambat dah)...persoalannya sekarang...sape yang lawan kuasa sultan???...sapa yang cabar undang2 tubuh kerajaan negeri.???...perkara2 macam ni harus diambil kira sebelum tuanku membuat keputusan tadi...adalah lebih baik dibubarkan saja DUN dan memberi hak untuk rakyat memilih kerajaan mereka...biar rakyat yang tentukan...dengan keadaan politik 'main sorok2' ni...(jijik plak haku rasa)...aku rasa amat sedih bila mengenangkan tuanku membenarkan golongan penyamun dan perasuah ni mentadbir negeri...dan seterusnya menidakkan kerajaan yang lebih berkebajikan berkhidmat untuk rakyat...bukan bangunan tinggi atau jambatan terpanjang yang rakyat pinta...cuma tolonglah jaga kebajikan rakyat khususnya penduduk miskin kat negeri Perak tu...dalam masa yang sama...janganla songlap harta rakyat...nanti yang boroi depa...yang kat kampung tu miskin camtu jugak...kot mana pun, akhbar arus perdana dah gebang yang esok akan ada majlis angkat sumpah MB dan kepimpinan baru ciptaan Barisan Nasional...yang MB Nizar pulak masih mengatakan dia masih MB kat Perak di mana dia akan memohon mengadap tuanku wat kali kedua...sifat me'lawan' sampai keringat terakhir harus dipuji...tapi bila direnung kembali apa yang berlaku hari ni mungkin ada rahmat yang besar disebaliknya...takpela Nizar...berundur pun secara 'jantan'...tewas tak bererti kalah...depa menang pun dengan cara yang tak elok (cam bacul je)...takpe...masa PRU13...haku rasa dengan memori 'tragedi Perak' nih...Barisan Nasional nih tinggal nama je la...
0

Rehat Sejenak Bersama Tag..!!!

Dalam aku menanti2 keputusan dan keadaan yang agak hangat dari tanah airku...Perak...haku nak rilek2 jap...kebetulan ada tag yang kena haku selesaikan....haku jawab sekarang....

1. WERE YOU NAMED AFTER ANYONE?
takde la pulak...

2. WHEN WAS THE LAST TIME YOU CRIED?
Bulan Januari 2009...hish...dah lama dah...usahla dikenang!!!

3. DO YOU LIKE YOUR HANDWRITING?
Sememangnya haku amat menyukainya...!!!

4. WHAT IS YOUR FAVOURITE LUNCH MEAL?
Nasi putih bergabung dengan ayam panggang dan bergabung juga dgn tempe goreng...dan jangan lupa aneka kuah disertakan sekali...

5. DO YOU HAVE KIDS?
Yep...Zahirah Azlia dan Zaiff Azzuddin

6. IF YOU WERE ANOTHER PERSON WOULD YOU BE FRIENDS WITH YOU?
Hei apa punya soklan nih..??...semestinya la...dal la baik,ensem...sapa yang takmo kawan???

7. DO YOU USE SARCASM?
Haku tak jelas ngan soklan hih...pebende tuh????

8. DO YOU STILL HAVE YOUR TONSIL?
Takde kot...tonsil tu bukan penyakit kat tekak ke???

9. WOULD YOU BUNGEE JUMP?
Tak pernah dan tak akan lakukan...

10. WHAT IS YOUR FAVOURITE CEREAL?
Semua produk cornflakes...

11. DO YOU UNITE YOUR SHOES WHEN YOU TAKE THEM OFF?
Ikut kerajinan dan kepadatan tempat kasut...kalo tak secure..cepat2 aku unite kan...

WHAT IS YOUR FAVOURITE ICE CREAM?
Semua haku suka...tapi yang paling suka...ice cream vanilla

14. WHAT IS THE FIRST THING YOU NOTICE ABOUT PEOPLE?
Ke'jambu'an wajahnya...bule ke haku jawab camtu????

15. RED OR PINK?
Black....sebab haku tak suka dua2 warna di atas...

16. WHAT IS YOUR LEAST FAVORITE THING ABOUT YOURSELF?
Suka menangguh kerja dan tugasan...

17. WHO DO YOU MISS THE MOST ?
Paling dirindui...nun kat bumi kiwi tuh...adi dan zaza

18. DO YOU WANT EVERYONE TO COMPLETE THIS LIST?
Kalo rajin buat...tak nak buat sudah...

19. WHAT COLOUR OF PANTS AND SHOES ARE YOU WEARING?
Suar jeans warna biru, slipar itam cap ASADI...

21. WHAT ARE YOU LISTENING TO RIGHT NOW?
Riuh rendah suara costumer haku main games...

22. IF YOU WERE A CRAYON, WHAT COLOUR WOULD YOU BE?
Hitam

23. WHAT IS YOUR FAVOURITE SMELLS?
Bau bantal busuk Zaiff Azzuddin

24. WHO WAS THE LAST PERSON YOU TALKED TO ON THE PHONE?
Wife haku...

25. DO YOU LIKE THE PERSON WHO SENT THIS TO YOU?
Suke...adala sikit...

26. FAVOURITE SPORTS TO WATCH?
English Premier League ngan WWE wrestling

27. HAIR COLOUR?
Persis warna bendera negeri kelahiranku...Terengganu Darul Iman...tapi yang putih tu takla banyak sangat..

28. EYE COLOUR?
Blue...(kalo pakai contact lens)...biasa itam kot...

29. DO YOU WEAR CONTACTS?
Wat masa skang nih tak la...

30. FAVOURITE FOOD?
All type of Nasi ber'warna' dan nasi goreng

31. SCARY MOVIES OR HAPPY ENDINGS?
Happy endings kot....kan banyak filem camtu....

32. LAST MOVIE YOU WATCHED?
Eagle Eye...kat panggung 4, Queensbay Mall...Penang

33. WHAT COLOUR OF SHIRT ARE YOU WEARING?
Black colour...

34. SUMMER OR WINTER?
Summer...tak pernah rasa winter pun...tgk winter olympics ada la...

35. HUGS OR KISSES?
Haku prefer dua2...hahaha

36. FAVOURITE DESSERT?
Ice Cream (kalo ada)...tak pun buah2...(mempelam saja tau)...len haku tak suka...!!

37. MOST LIKELY TO RESPOND?
Tentang politik nasional semasa....

38. LEAST LIKELY TO RESPOND?
Benda yang merenyang kepala hotak haku....

39.WHAT BOOK ARE YOU READING?
Buku hutang masa kat kedai haku...

40. WHAT IS ON YOUR MOUSE PAD?
mouse la...abih tu benda ape lagik...

41. WHAT DID YOU WATCH ON TV LAST NIGHT?
Konsert Akedemi Fantasia 6...Nadia nyanyi...best jugak..!!!

42. FAVOURITE SOUND(S)?
Bunyi dengkuran Ira ngan Zaiff....tak lupa juga bunyi cash register haku terbuka...hahaha

43. ROLLING STONES OR BEATLES?
Beatles...klasik gitu..!!!

44. WHAT IS THE FURTHEST YOU HAVE BEEN FROM HOME?
Haatyai...Thailand....sawadikaaaappppp!!!!!

45. DO YOU HAVE A SPECIAL TALENT?
Yang ni aku tak berapa pasti...menari shuffle kot???...slalunya aku buleh wat orang tersenyum dan ketawa...tu kot talent yang ada

46. WHERE WERE YOU BORN?
Mengikut gambar, no IC dan juga cerita2 family...haku dilahirkan di Kemaman, Terengganu Darul Iman

47. WHOSE ANSWERS ARE YOU LOOKING FORWARD TO GETTING BACK?
Wife haku...Puan Yusliha...jawab jangan tak jawab
0

Hangatnya Darul Ridzuan


Bermula dengan kisah 'hilangnya' dua orang adun Perak yang juga merangkap Ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri (atau dengan nama yang lebih glamour...EXCO)...selama 5 hari...tidak diketahui kemana menghilangnya depa2 nih...jangankan bos depa (MB Nizar)...family pun tak tau kemana...(tak tau ke???)...jenuhla di wartakan sekalian alam tentang kehilangan 'badut2' nih...si badut Behrang ngan si badut Changkat Jering...hinggalah memaksa Nizar untuk membuat kata putus yang mana meminta agar dua2 Adun nih menyatakan pendirian mereka...kerana ada desas desus mengatakan yang mereka 'telah' dibeli oleh sang penguasa...baru la dua2 badut ni nak bersuara...tu pun melalui pegawai khas mereka...(khas ke???)...ada yang kata sakit...kata ada MC tapi tinggal kat ofisla (dah la tu tak submit mc...inform kat bos pun tidak)...dapatkan rawatan kat Pahang la...haku pun orang Perak jugak...pernah la merasa dok kat Ipoh dulu...melambak2 hospital kat sana...siap ada specialist lagik...jadi...jadah hape berubat kat Pahang???...kalo kata nak cari tok batin pun takyah gi Darul Makmur tu...kat kampung orang asli Simpang Pulai pun ade...apa yang dia merepek tu???...bila dah orang banyak tanya disalahkan pulak pucuk pimpinan parti negeri...seolah2 meminggirkan mereka...hilang tak berkabo...pehtu nak bising2 pulak...amende tuh???...alih2 seperti yang sudah dijangka...hari ni badut2 tu pun turut serta dalam sidang media yang telah diadakan kat Putrajaya (nak lepas kes 10 Febuari la tu...ala..bicara kes rasuah tu...)...disertai jugalah badut dari Bota ngan Badut Jelapang...seterusnya...sang penguasa telah mengumumkan yang mereka dah ada kuasa kat Perak...kalut la si Nizar...jenuh la dia mohon nak mengadap tuanku...dan seterusnya nak mendapatkan perkenan tuanku untuk membubarkan DUN...tak sangka la pulak rasanya haku yang turut terlibat adalah Nasa (haku benci la nama nih)...sibadut Bota...si katak besar yang baru melompat dari parti sang penguasa...baru 10 hari je pehtu lompat balik...ni lagi dasyat dari badut Pasir Mas dulu...melompat dengan cepat...(katanya masuk parti penguasa sebab nak berada dalam parti yang kukuh dan stabil...habih tu...pendirian badut ni 10 hari yang lepas tuh hape????...)...aku taktau la pulak kalo ada 'urusniaga' kat sini...yang ni haku tak nak sentuh...perkara ni antara depa ngan tuhan...dah beso dan cukup tua dah...pikir la sendiri...yang haku tau...baru je kejap tadi si Nizar bagitau kat media... esok baru dapat keputusan hakiki samaada bubar atau tidak DUN negeri Perak...kalo bubar...canteekkk!!!...akan ada pilihanraya di seantero pelusuk Perak...baru la kita dapat tengok 'kuasa rakyat'... kalo tak...otomatik la Perak dapat MB baru dari parti sang penguasa...(dah la sentap macam penyamun...!!!...sorok sana, sorok sini)...haduiii..!!!...aku agak terkilan la jugak...kalo yer pun nak gasak PR...tunggu la selepas semua sambutan Jubli Perak Sultan Perak selesai...semalam baru je Perak dapat public holiday...ari ni...dah kepimpinan Nizar kena gasak..!!!...agak2 la!!!...hormat la tuanku!!!...nak nunggu 25 tahun lagi rasanya memang tak sempat dah...bagi la tuanku dapat merayakan pemahsyuran sambutan Jubli Perak bersama rakyat dalam keadaan negeri yang tenang...kalo la haku jadi tuanku...haku dah murka dah!!!....kelam kelibut negeri 'beta' dibuatnya...!!!...kita tunggu sajala besok...pe2pun aku doakan segala yang terbaik buat negeri Perak...tempat haku membesar, mendapat ilmu dan memulakan hidup...diharapkan agar tuanku dapat membuat keputusan dengan baik dan seadil-adilnya untuk rakyat Perak.. jadikanlah institusi beraja tempat rakyat jelata selamat berpayung....patik menjunjung kasih tuanku....DAULAT TUANKU...!!!!...(gambar hiasan : MB Nizar bergambar bersama Exco dan Adun PR sebelum mengadap DYMM Sultan Azlan Shah)
0

Haa...Kan dah kena 'balun'...!!!

Tayyip Recep Erdogan...nama yang tetiba melonjak naik gara2 Forum Ekonomi Dunia (WEF) yang berlangsung di Davos, Switzerland...kali ini bukanlah kerana membaling kasut kat muka sesapa (ala..macam mantan Presiden Bush kena aritu..)...kali ni dia terus 'mengentam' Presiden Israel, Shimon Peres secara berdepan...dah la tu siap dok sebelah menyebelah lagi kat atas pentas ucapan...Perdana Menteri Turki tersebut dengan lantangnya mengatakan Israel membunuh rakyat Palestin sebagai membalas penafian Peres yang tak abih2 menegakkan tindakan tentera rejim menyerang Gaza hampir tiga minggu yang lalu...Alasan Peres terlalu rapuh untuk diterima...tindakan perwakilan bertepuk tangan tanda bersetuju dengan hujah2 Peres dan kebatasan masa untuk Erdogan membalas hujah dalam forum tersebut telah menyebabkan beliau bertambah berang...yang mana terus mem'balun' Peres dan seterusnya bangun meninggalkan pentas ucapan dan majlis tersebut...dah la moderator majlis pun orang akhbar Washington Post...lagi la nampak berat sebelahnya...bangang je Peres kat tepi tuh...takpela, yang haku dok pikir skang nih...ada ke orang lain especially pemimpin2 dunia nak wat lagu nih...seingat aku...ada la sorang...Presiden Venezuela...dia mengarahkan duta besar Israel kat negara dia 'angkat bungkus' dengan serta-merta tanda tidak senang dengan apa yang telah berlaku di tebing barat...berani jugak dia...kat Mesia ni yang aku tau ada la protes2 nih...jangan minum coke, jangan pakai barangan intel dan macam2 lagi la...yang peliknya...rokok tak pulak disebutnya...filem2 blokbuster pun sama jugak...kempen hape camni...???...lagi satu haku ambik contoh...most pekerja2 kat kilang coke ke, intel ke, Western digital ke (kilang lama haku tuh...)...adalah muslim...kalo kena boikot...periuk nasi depa camne..???...dah la ekonomi skang ni memang dok menyurut jer...antara kawan2 yang aku kenal kerana pernah bersama mereka satu 'industri' dulu pun duk mengeluh ngan keadaan skang...ada anak dan isteri yang harus diberi makan...tak ke naya...nak boikot orang lain...last2...rakyat sendiri yang kebulur...bukan tak bersetuju dengan kempen ini...tapi pada haku biarlah dengan cara yang lebih betulnya...haku pun tak tau la camne...kalo haku tau baik aku jadi salah sorang pemikir kat negara nih...ini adalah cetusan peribadi haku...orang lain aku tak tau...tapi nih la yang haku rasa...korang pikir-pikirkanlah....
1

Mari Menjawab Tag..!!

What is your name?
Zaidi Azraf Bin Hj Zainal Azmi

How old are you?
22 Disember nih cukup la haku umo 30 tahun...dah tukar pangkal dah weh!!!!

What are the 3 electronics you can’t live without?
Handset gue, Televisyen gue ngan radio kete gue....

Are you amazing?
Suka tengok cite Amazing Race Asia...amazing tak haku????

What is the brand of the phone you are using?
Samsung D900i

What color is your phone?
Chrome ada...itam pun ada...

Have you slept in school before?
Bila ingat2 balik...macam takde je...(syhhh!!!...nanti che ngan abah tau kecik ati depa...hikhik)

How long are you online in a day?
Wat masa skang nih...start jam 10pg sampai la 12 malam...everyday machaaa!!!!

How would you describe yourself?
Albarani..(wat ella..nyah sokong bangat)...dan kekadang mudah tersentuh...

What’s your favourite topic to talk about?
Banyak2 skang ni tentang perkembangan Zahirah dan Zaiff..yang lain pasal kedai je la...

Which teacher do you like?
Kat skolah rendah...Cikgu Saidatul Akmar (lembut tapi tegas)...sekolah menengah kebangsaan...Cikgu Norasyikin Norbi...(Cantik mata dia)...sekolah vokasional...Cikgu Rohana...(garang..tapi baik)...masa politeknik...Cik Yong Norizan...(orangnya sabar...walaupun student lambat 'tangkap')...skang nih Puan Nuryusliha la...(Cikgu KKTM)...cikgu yang bertahta di hati gue...!!!!

Who do you think is the most handsomest in your class?
Aku dulu skolah sume lelaki...takde pompuan...kat poli ada la yang hensem...aku la kot..???

Who are you currently aiming on?
Memastikan kedai aku sentiasa menepati segala citarasa piawaian pelanggan dan sekaligus akan menjamin ketebalan duit haku kat bank...!!!...harap2 la...

Do you know a lot of your siblings’ secret?
Ha..!!!...masa kami bebudak dulu ada la...dah beranak pinak ni...kurang la sikit...

How do you rate your siblings?
Yang lelaki...hensem...manakala yang pompuan...lawa2 belaka...

Are your siblings gorgeous?
Jawapan haku sama cam Ella kot...(Rasanya Ella ngan Ezza je gonjeng...Yoep...baik punyeeee!!!!)...jangan maraaah aaaaa!!!!!!

Do you judge people?
Ada jugak...tengok keadaan...

Do you run?
Hmmm...secara umumnya tak suka (kalo merujuk lari untuk umah skolah sukan ke...rentas desa ke)...tapi kalo lari dari kena kejar ngan aci (awek2)...haku lari cepat2....(untuk ibu...baik tak abah????)...hehe

Are you lazy to tag people?
Agak malas nak wat soklan2 jer yang jadi masalah haku nih...

Who was the last person you spoke on the phone?
Adik ipar haku (Aini)...haku tanya ada ramai tak orang kat kedai...aku outing jap tadi...

What is 2 + 2?
Papat...tanya translation kat orang jawa...

Who is your idol?
Abah...Che...Yoep...Dato' Seri Anwar Ibrahim dan pemimpin sekitarnya...hikhikhik...

Are you a monster?
Yeargh...monster main game kat PS2 ngan PC...huuaaarrggghhhh!!!!

Do you play with Barbie dolls?
Hah...???...untuk Ella ngan Ezza pun abah tak beli dulu...inikan untuk nyah...hehe...

What was the last movie you watched?
Kalo tak silap ingatan...Eagle Eye (panggung)...kalo DVD...Tropic Thunder...

What do you think of your English?
Buleh la...tak la worst sangat...

What do you think about your Bahasa Malaysia?~
Baik punyeeerrrrrr!!!!!!....(sambil menunjuk isyarat bagus ngan ibu jari tangan kiri..manakala tangan kanan diletakkan di atas mouse komputer...)

Who do you hate?
Orang yang pengotor, suka cakap besar, suka minta simpati (dah la tu malas plak nak usaha)...dan yang paling haku benci...hipokrit...depan angkat tinggi2...blakang kalu hempas kuat2...Chit..!!!..tara guna itu worang!!!

Do you love yourself?
Kena ada rasa cinta kat diri kita...baru la ada cinta yang mendatangi kita....betuii tak!!!!

Blurt out 5 random words
Zaidi, Yusliha, Zahirah, Zaiff....bahagia....
1

Pulau Mutiara Ke Darul Ridzuan

Hmmm...arini hari jumaat...kalo ikutkan jadual kerja aku...aku kena mula bertugas selepas smayang Jumaat...atau yang lebih tepat..kul 3.00ptg..tapi hari jumaat minggu ni agak berbeza dengan hari jumaat yang lain...mana taknya..dalam jam 5.00pg tadi kami sekeluarga kena bingkas bangun...bukan kerana nak bukak kedai awal pagi..tetapi dalam jam 6.00pagi kami kena mula bergerak meninggalkan Pulau Mutiara ni untuk pulang ke kampung Kuala Dal...dekat The Silver State...sebab arini aku dah janji ngan bapa mertua aku untuk mengambil ubat-ubatan untuk Azhar..adik ipar haku yang kemalangan tempoh hari...kesian pulak kat apak mertua aku tuh...minggu sudah dia sendiri yang pegi ambilkan ubat-ubatan Azhar kat Ipoh...memang distance Kuala Kangsar ngan Ipoh tak jauh...tapi kalo disukatkan masa tu travel ngan kete adalah kebih kurang 40 hingga 45 minit perjalanan...tapi bukan masa yang aku nak jadikan isu kat sini...persoalannya sekarang...kenapa ayah yang kena pergi????....dah la tu...naik moto plak tuh..umur dah cecah 62 tahun...nak bangun duduk pun dah tak bingkas...kenapa dia yang kena ambilkan???...aku yang umur cenggini pun belum tentu dapat naik moto terus dari Kuala ke Ipoh...hmm...bingung aku mikirkan...anak-anak ada la 2-3 orang yang dok sekampung...ngape jadi cenggini hah...????...ayah tak abis2 mengatakan yang anak2 dia kat kampung tuh sibuk dengan kerja...tapi aku balik tadi...aku tengok...memang depa sibuk...sibuk tengok tv,tido dan ada yang dok atas kerusi malas...sibuk betul depa2 tuh...sampai takde masa pun sorang untuk menemani ayah untuk ke Hospital Ipoh...heran jugak aku...???...habis tu...aku ngan wife aku tak kerja ke???...kesimpulan yang dapat aku buat..hendak seribu daya,tak nak seribu dalih...ayat itu jugak la yang terpacul dari mulut aku direct pada pak mertua aku masa dalam kereta ke Ipoh...banyak kali aku minta maaf kat ayah kalo aku terkasar bahasa...seingat aku..sejak aku berkahwin dah 3 tahun lebih..tak pernah aku berbicara seserius camtu kat pak mertua aku...aku akui...pak mertua aku ni adalah insan yang baik...baik sangat...bukan aku sengaja nak masuk bakul...tapi itu la hakikatnya..dan ingin aku tegaskan yang kepulangan aku tadi bukanlah untuk menunjuk akulah anak menantu yang baik...tapi aku merasakan ini adalah secebis pertolongan dan rasa tanggungjawab yang dapat aku beri untuk pak mertua aku...aku bingung bila mengenangkan kenapa harus mereka buat ayah mereka sendiri macam tuh!!!!...bila aku tanya ayah tentang perkara nih...ayah masih nak 'menegakkan' mereka...kenapa ayah masih nak menyebelahi mereka sedangkan ayah tau yang depa dah cukup banyak menyusahkan ayah!!!...pedih hati aku bila aku tau yang ayah naik moto sorang diri ke Ipoh minggu lalu..."ayah, lepas ni eddie tak mau lagi dengar ayah gi Ipoh sorang2 camni...pe2 hal ada kelapangan kami balik"...gesa aku dalam kereta...ayah hanya terdiam...'bangsat' la aku kalo sengaja aku nak burukkan mereka dalam blog cenggini...depa tetap darah daging aku...yang aku cukup kesalkan adalah sikap mereka...susah sangat nak membantu ayah dalam keadaan camni...kalo takde pengorbanan ayah dan mak dulu..takde la depa bernafas sampai ke hari ni...janganlah hanya dengan alasan "kami takde duit nak pergi"...sanggup depa tengok ayah terhegeh-hegeh naik motor ke sana-sini...tak perlu duit beratus-ratus kalo nak ke Ipoh..tak semestinya nak membantu...duit menjadi keutamaan..jangan la letakkan kasih sayang dan nilai kekeluargaan atas wang ringgit...nanti terjadi ape2 kat ayah...baru nak meratap cam 'orang mati bini'....sesal kemudian dah tak guna dah......
0

Aku Di 'tag' lagi....

Berikut adalah soalan yang telah diberikan oleh Adeline Torey kepada haku...mari sama2 kita lihat dan renungi jawapan yang telah diberikan...


Starting time: 1840 pm

Name: Zaidi Azraf Bin Hj Zainal Azmi

Sisters: Zeela Azrena dan Zazatul Aznim

Height: 184cm

Shoe size: 8 / 9

Where do you live: Behind Of The Island (Balik Pulau)...Penang, Malaysia

Favourite drinks: Tea 'O' ais limau

Favourite breakfast: Roti canai atau nasi lemak

Have you ever been on a plane?: Arghhh!!!..tak pernah...eza tak sudi tambangkan...hehe

Swam in the ocean: Rendamkan badan je...tak reti brenang pun..

Fallen asleep at school: Ada...tingkatan 4 kot..ntah..tak ingat la...

Broken someone's heart: Rasanya ada...jangan marah aaa....

Fell off your chair: Baru je lagi..kat kedai haku...krusi siap patah lagi..hihihi

Sat by the phone all night waiting for someone to call: Ngah cintun dulu ada...slalula jugak

Saved e-mails: Semestinya...

What is your room like: Ada katil queen, meja solek, almari baju...bla..bla..bla..

What's right beside you: skang ni ada printer ngan pek air 3 in 1 (ada kat kedai daaa)

What is the last thing you ate: nasi putih ngan ayam masak kurma

Ever had chicken pox: Rasanya tak pernah lagi...jauh kan lah...

Sore throat: Batuk2 jer skang...

Stitches: ada...tapi dah lama dah..masa berkhatan dulu..hikhikhik...

Broken nose: tiada..

Do you believe in love at first sight: Haku..???..yer...aku percaya...

Like picnics: Suka jugak la...kalo ngan family..memang best....

Who was/were the last person/people you danced with: Haaa!!...menari...takde la pulak....

Last who made you smile: Banyaknye skang ni anak2 ler...wife pun sama jugak...ahaks..!!

You last yelled at: sejak akhir2 ni...ada jugakkk...(tapi dalam hati jela )

Today, did you:
Talk to someone you like: Buleh dikatakan hari2...non stop...

Kiss anyone: ade.. wife ngan anak2 ler...

Get sick: Bebatuk jer...present time

Talk to an ex: takde la lagi...tapi tau..wife sporting...ahaks..!!!

Miss someone: Adeline Torey and Adi Affendi...kat bumi kiwi tuh

Eat: Nasi goreng paprik ayam...hmmm...I LIKE...!!!

Best feeling in the world: Masa majlis kahwin dan saat kelahiran anak2...syukur sangat

Do you sleep with stuffed animals: takde....ngan wife je la...hikhik...

What's under your bed: Sawang ngan habuk jer...takde barang pun

Who do you really hate: Perkara yang merenyangkan kepala hotak aku!!!!

Random:
Is there a person who is on your mind now: Always my family...not a single person haaa...!!!

Do you have any siblings: yer...ada 4 orang semuanya...

Do you want children: So far dah ada 2...nak..nak..nak tambah lagi...lagi 2 kot...!!!

Do you smile often: Orang kata muka haku ni sombong...ntah..tp ada senyum jugak...

Do you like your hand-writing: Mesti la haku suka...lefthanded lagik...

Are your toe nails painted: ayyyookkk...takmau...dosa...

Whose bed other than yours would you rather sleep in: bilik2 kat kg..

What color shirt are you wearing now: Biru...beli kat Giant lagi..peneraju harga rendah

What were you doing at 7:00 p.m: Biasanya buka langsir depan kedai...pastu pasang lampu...

Are you a friendly person?: tak kenal mesti kata sombong...bile dah kenal...tido pun tak lena...hahaha

Do you have any pets: Ada kejap...goldfish...15 ekor sume...tapi sume dah mati...isk..isk..isk..

Where is the person you have feelings for right now?: Ada kat umah tu...jap lagi mai la tu...

Did the last person you held hands with mean anything to you?: Yer...abselutely...

Do you sleep with the TV on?: Jangan dikenang kalo dah ngantuk sangat....

What are you doing right now?: Menjawab soalan....

Have you ever crawled through a window?: Confirm takde....

Can you handle the truth?: InsyaAllah...yer..

Are you too forgiving?: Haku ni jenis baran..pemarah..tapi kadang2 tak sampai hati...baik tak haku...???

Are you closer to your mother or father?: Dengan Che (mak)...abah jangan marah yer...

Who was the last person you cried in front of?: Nuryusliha Hamzah....my wife

How many people can you say you've really loved?: All my family...(Segelintir tu lantak la korang)

Do you still have pictures of you & your ex?: Sume dah takde...takmau kantoi....

Have you ever cried because of something someone said to you?: yer...abah, che and my wife

If you're having a bad day, who are you most likely to go to?: Jalan sorang2....kalo perlu ngan wife la...

Are you loud or quiet most of the time?: Dulu ada yang kata aku ni 'badut'...jadi..lu pikir la sendiri....!!!

Are you confident?: Kekadang...agak lemah la jugak...petak2 sangat...rujuk kat isteri...best assisstant...

5 snacks I enjoy: Dulu suka makan twisties ngan tok misai (mister potato)...pas sakit kat pinggang terus tinggal...

5 of my bad habits:
- Tak nyempat
- Cepat hangin
- Susah bangun tido
- Agak malas sikit
- Keras hati jugak

5 places I have lived in (or WILL live) :
- Kuala Kangsar,Perak
- Bercham, Ipoh
- Kamunting, Taiping
- Balik Pulau, P.Pinang
- Masih misteri....!!!...kalo nak berangan pun tak tau kat mana...!!!

5 jobs I've had:
- Jadi Instrumentation Technician kat Perak Hanjoong Simen Kuala Kangsar
- Jadi Manufacturing Technical Specialist kat Komag Penang
- Jadi Technician kat Western Digital Media Penang
- Skang jadi Manager EDLIEDIEHA INTERNET CAFE kat Balik Pulau, Penang

5 people i wanna tag:
- Eza (of course)
- Ella
- Aini Mezah
- Yus Mezah
- Abah (isk...tak wat blog lagi ke...kuikuikui....)
0

"Opin..Opin"...betul..betul..betul

Upin dan Ipin...ni la cerita kegemaran anak aku..ira..sampai je kat kedai haku nih takde bende lain..."opin..opin.."..katanya...dari dulu aku dah tau dah cite animasi ni tayang kat TV9...tapi aku wat taktau...yela..ira pun kecik lagik masa tuh...tak reti katun2 nih..pastu..cam tak best je...selepas aku menonton cite ni sama-sama ngan ira melalui youtube...isk...boleh tahan jugak citenya...walaupun satu episod lebih kurang 5 minit je...tapi cukup menghiburkan ira ngan aku-aku sekali...sarat dengan nasihat yang baik...sesuai untuk kanak-kanak...abis semua 18 episod aku tonton...best gak!!!!...tetiba..tersedar jugak aku yang malaysia ni buleh tahan jugak kalo wat cite animasi nih...3D lagi...walaupun kita tertinggal dari segi teknologi secara amnya berbanding cite animasi luar...tetapi pada aku...Malaysia juga tidak ketandusan tenaga2 produksi yang agak hebat juga..(rasanya la)..dapat la jugak kita melihat cite animasi yang agak berkualiti jugak hasil dari kerja tangan orang Malaysia sendiri...kat TV skang pun dah rancak menyiarkan promo filem Geng : Pengembaraan Bermula...hasil dari produksi yang sama menerbitkan cite Upin dan Ipin...watak budak botak berdua ni pun ada bersama dalam filem baru ni...tak ketinggalan juga watak kak ros depa yang kuat temberang dan garang tuh...wife ngan adik ipar aku pun tanya kat aku..."nak gi tengok tak?"...isk..masalahnya...peminat setianya (ira) baru je 2 tahun lebih..."takpela..nanti je la kita beli DVD dia.."..kataku...(tak sabo nunggu bulan Julai nih..nak tengok Transformers 2 : Revenge Of The Fallen)...pe2 pun aku agak bangga jugak...kita jugak mampu wat filem cam gini...besar jugak kos tu...tak silap aku RM4 juta...janji MALAYSIA BOLEH...beeetul...betul...betul...

p/s : Tak sabo tunggu Upin dan Ipin episod baru kat tv...
3

Tag????...arghhhh...aku kena tag!!!

Aku kena tag???...pebende tag tuh???...aku pun tak tau...tp yang aku tau...aku telah diminta untuk menjawab beberapa soalan yang telah dikemukakan oleh adikku yang jauh di sana (Adeline Toreyy)...dengan kerendahan hati dan ketulusan hati Anuar Zain...dengan BANGGA aku jawab semua soalan tuh...

Who was your last text from?
- Adik ipar aku kot (Ani)..dia tanya bila nak update blog..ngeh2

Where was your default pic taken?
- Pic anak-anak tersayang dalam surau kedai aku..

Your relationship status?
- Beristeri dan punyai anak dua...(ada lagi 3 kekosongan)..

Have you ever lost a close friend?
- Yer..tapi lost contact jer..Firdaus Ibrahim namanya..

What is your current mood?
- Okay jer..'cuaca cerah'..

What's your brother's name?
- Zahrul Azri Bin Hj Zainal Azmi..

What's your favourite colour?
- Hitam dan biru air laut..

Where do you wish you were right now?
- Kat umah Ezza...dapat makan BBQ slalu..

Have you been in trouble with the cops?
- Baru 4 kali..smua pasal trafik..

Ever had a near death experience?
- Ada sekali nyaris lemas kat Lata Batu Hampar, Padang Rengas..tak caya, tanya Ezza..

Something you do a lot?
- Wat masa skang nih...dok ngadap PC je la kat kedai aku..

Angry at anyone?
- Masa aku ka WD media dulu ada sorang..Ooi Hock Pin nama dia..aku punya superintendant...geram giler aku..skang tak rasa apa dah...

What's stopping you from going for the person you like?
- Takde sapa yang dapat halang aku dari menyukai sesiapa..especially..wife ngan anak2 haku...sayang sampai akhir hayat..

When did you cry last?
- 17 Januari 2009 kot????..hehe

Is there anyone you would do anything for?
- My family la of course...(ada segelintir tu lantak depa la)...????

What do you think about when you are falling asleep?
- Ada ke aku pikir???...takde kot...alih2 dengkur je... (kata wife aku)..

Who the last person you talked to on the phone?
- Baru je kejap tadi...wife aku...dia call dari umah...

What is your favourite song?
- Nak senang cite smua lagu2 Metallica S&M..overall selalunya yang menenangkan hati..

What are you doing right now?
- Ngah jawab soklan ni ler...

Who do you trust right now?
- My lovely wife..

Where did you get the shirt you are wearing?
- My wife belikan kat aku...kat Giant,Bayan Baru..Penang

Who did you hold hands with last?
- Tangan anak sulung aku..Ira..dia tgk Upin dan Ipin ngan aku tadi..siap dok atas riba lagi..

What is your lucky number?
- Nombor 2 kot!!!..ntah..dari dulu suka nombor 2...

Who are your closest friends as of today?
- PC haku ni le...dari pagi tadi aku dok ngadap...

Describe your life in one word?
- AlBarani

Have you ever kissed in the rain?
- Pergh!!!...takde lagi...tapi tu impian aku tuh..cheh!!!...mengada!!!

Who are you thinking of right now?
- Bercampur baur..banyaknya family la...

What should you be doing right now?
- Sama je jawapannya...jaga kedai haku ler...!!

What did you do yesterday?
- Pagi pegi beli keperluan anak2..petang cam biasa la JAGA KEDAI LAGIK..!!!

What are you listening to right now?
- OST Pirates Of Caribbean meets rock by HAYATABUNE...

Who was the last person you hugged?
- Kejap nak ingat sat...hmmm...anak aku ira...baru je kejap tadi..

Who do you hate at this moment?
- Ada dalam sorang dua...tapi...biarlah rahsia...!!!

Do you act differently around the person you like?
- Yep...masa tengah hangat ber chenta dulu...kot!!!

What is your natural hair colour?
- Hitam...ada perang sikit kot...putih pun dah ada dah...!!!

Who was the last person to make you laugh?
- Anak aku Zahirah...tadi dia ajuk kata2 skrip dalam Upin dan Ipin...

5 person you want to tag?
- Yusliha
- Ani Mezah
- Eza (dah kena slalu dah!!!)
- Ella
- Abah (Dalam penantian..kot2 dia wat blog ke...hehe)
 
Copyright © SEBUAH KARYA AGUNG