0

ALAHAI KAK LIMAH



Semalam, aku duty kat kedai macam biasa...masuk jam 10.30pagi, betul2 lepas amik sarapan bagai...seperti biasa sebelum aku membuka FB, akhbar online akan aku baca dulu...nak hapdet apa2 yang perlu baik cerita dari dalam negeri, luar negara, sukan dan jugak artis...ehehhehe....selesai je hapdet, FB pun dibuka dengan rasminya....just review apa2 yang patut dulu...dalam pada aku membedek2 halaman FB tu...aku ternampak page HANTU KAK LIMAH BALIK RUMAH...dari pembacaan dan penceritaan komen2 dalam tu semuanya bagi good respond dan berbintang2....teringat aku pada tontonan aku pada 9 Disember 2010 di kaca televisyen....The Making Of HANTU KAK LIMAH BALIK RUMAH...macam best jer cerita nih...garapan abg Mamat Khalid...tau dah cerita dia mesti straight forward, senang nak paham, berstatus umum dan yang paling penting....shooting kat Kuale Kangsor!!!...hehhee...page tu aku baca terus menerus...terhenti kerana melayan customer, buat printing dan akhirnya page tu aku tinggalkan macam tu aje...

Petang tu, aku kena keluor sebentar dari kedai...nak hantar kereta aku ke bengkel yang tak sudah2 dengan masalah penyaman udara...dah tukor segala bagai dari compressor, filter dan sebagainya...tapi pengakhirannya tetap menyedihkan...setiap 2-3 minggu kena refill gas aircond...dan yang paling teruk adalah baru2 ni....isi gas kat Kemunting...balik jer Penang terus je abess gas nyer...makin teruk dah leaking tu...tapi tu la...ngantor ke bengkel ni bukanlah untuk kali yang pertama...dah 3-4 kali dah ngadun hal aircond tu...sampaikan tauke bengkel tu pun dah penin dengan masalah ni....nak taknak, memang cooling coil kena bawak turun kali ni....aku pun dah rasa2 tu la masalahnyer biler mana dah dikompomkan yang outdoor unit aircond kereta takde bocor....bawak la turun boss, janji lepas ni takde la aku kena refill gas selalu...letihhhh....

lepas hantor kereta ke bengkel, aku pun ajak la wife aku pergi makan....kat area situ2 jugak....terasa pulak kelaparan sebab tengahari sebelumnya aku langsung tak amik lunch....kiranya makan jam 6 petang tu merangkap lunch dan dinner....errrr...Nasi Goreng daging merah satu!!!!....

dalam dok makan tu....tiba2 coihhh!!!...mai satu idea...''jom kita tengok cerita Kak Limah malam ni???''....tanya aku....wife aku pun bersetuju...dicapainya telefon dan terus mendail nombor telefon GSC Queensbay Mall....dah akhirnya panggilan itu diputuskan oleh wife aku lantaran jawapan dari answering machine tu yang mengatakan semua tempahan telefon untuk dua tayangan malam ni udah fully booked!!!....pehhh!!!...best sangat la citer tu gamaknyer....tak pun ramai orang Kuale yang dok Penang ni nak tengok malam ni....keh keh!!!....setelah selesai makan, keputusan dicapai dengan sebulat suara, kami nak turun jer ke Queensbay Mall buat walk in...kot2 la ada rezeki malam ni buleh la jumpa Kak Limah....

Tiba di kaunter tiket, terus je sebut citer Kak Limah....tu diaaaa.....ada lagi rezeki Mamat Khalid malam ni...[ada tempat kosong lagik]...tiket pun dibeli dan masih ada sejam lagi untuk tayangan....jadi seperti aktiviti2 yang selalu aku buat, masuk Jusco, jalan jalan cuci mata saja la sementara menantikan waktu tayangan....

Jam dah menunjukkan angka 9.30 malam....aku dan wife dah tercogok depan pintu masuk GSC pasal dah tak tau nak merayap mana dah...orang tiba2 kelihatan semakin ramai dan semakin ramai....semakin sesak pintu masuk...tayangan Kak Limah patutnya bermula jam 9.55 malam...sehingga jam 9.50 pintu masih belum dibuka lagi....orang yang ada kat situ semua nya menunggu seating panggung 1 untuk tayangan...lampu panggung 1 masih lagi tak menyala....baru aku tau yang dok depan ramai2 ni semuanya nak tengok Kak Limah....ramai sungguh!!!!...dan aku dipahamkan oleh wife aku yang panggung 1 ni panggung besor....!!!....dengan berlaku sedikit kelewatan tu, jadi semakin sesak la pintu masuk....lantak ler...janji tiket udah berbeli....no seat masing2 ada...takde mende yang nak dirisaukan...ehehehe

Jam 10.00malam, lampu panggung 1 pun menyala....menandakan ianya udah ready untuk di'seat'ingkan...ehhehe...beratur la kami2 ni macam itik pulang petang...tiba2 kami terpandang depan kaunter...awat dok ramai amik2 gambor ni????...rupa2nya, sessi bergambar tidak rasmi bersama ustaz Akhil Hayy dan isterinya Waheeda...patut ler pun....dan ini pertemuan aku buat kali kedua untuk Ustaz Akhil....first dulu dia buat ceramah Maal Hijrah kat Kilang tempat teman bekerja dulu...penampilan kasual dia, pehh...segak bergaya mamat ni....isteri dia lengkap berhijab....alhamdulillah......dalam dok bersesak2 tu., pandangan aku terus aku kalihkan dari Ustaz Akhil dan terus menuju ke panggung....bukan apa, risaukan Kak Limah lama menanti kami....keh keh keh...!!!

Seperti yang telah diceritakan, yaaaa...panggung 1 adalah antara yang terbesar kat GSC nih.....selepas melabuhkan punggung di kerusi yang telah disediakan, kami menanti lagi kehadiran penonton sementara layar memaparkan segala iklan....akhinyaaaaaa......3/4 panggung tu penuh dengan audient....pehhhhh!!!.....ramainyer yang nak dating dengan Kak Limah malam ni.....ehehehehhe!!!....jam 10.10malam...tayangan pun dimulakan.....

kah kah kah!!!....hahahahahhahah!!!....keh keh keh!!!.....lawok2!!!....tu la antara ayat2 dan gegak gempita yang kedengaran masa tayangan filem tu....seingat aku ni la filem kedua yang buat aku bergelak tawa sakan dalam panggung...mula2 dulu filem Kungfu Hustle.....berdekah2 aku dibuatnya...tapi masa tengok citer Kungfu Hustle tu aku gelak lambat sket dari audien yang lain....maklum ler....depa dengor2 jer skrip terus gelak...aku kena baca subtitle dulu baru buleh ketawa.....la ni filem Kak Limah pulak dah....ketawa jer kami dalam panggung.....scene2 dia yang kelihatan original, kelakar tu yang membuatkan kami tak kering gusi...errr...citer ni bukan ke patutnya kami kena ketor2?????.....rupanya idakkk....!!!...hahhahaha....jatuh kelakor yang banyak....kena pulak lorghat2 orang kuale....memang berdekah2 la....

Bukan nak mengangkat, bukan nak memuji, nak menghentam jauh sekali....pendapat aku filem ni sememangnya wajar diberikan kredit (airtime Celcom, Maxis dan Digi tidak dilayan)....mungkin perjalanan filem tak sesempurna mana....kostum pun kain pelekat jer...tapi ada mesej yang diselitkan....kalau kita nak bandingkan dengan logik akal, Transformers tu pun tak buleh diterima...tapi anggap saja ianya adalah sesuatu yang berbentuk hiburan....!!!....hanyalah sekadar pandangan dari kaca mata sendiri......duit anda, hak anda!!!....tak cayer sudah!!!....ahhahhaa!!!


Nota Kaki : Mahukan sinopsis penuh filem Hantu Kak Limah Balik Rumah?????.....layari laman web http://www.tengoksendiriler.com.my!!!.....


Roll out!!!







0

THE UNSTOPPABLE POTTER



Malam tadi, dengan penuh rasa sengaja, aku tutup kedai awal...cadangnya nak ke Bayan Baru...hendak mencari keperluan wife aku yang akan berkursus di PUSKEP, Lenggong...cari pakaian tambahan...tau saja la, kalo dah kursus yang melibatkan kem di dalam hutan ni, kena pulak time2 hujan pulak ni...memang kena bawak lebih...kena time berselut/berlumpur...jenuhh....tapi, dengan pernyataan aku yang amat seriyes ni, sebenarnya, nak ke Bayan Baru ni ada tujuan sekunder, iaitu ingin menonton wayang....eheheheh!!!...

Sampai di Queensbay Mall...seperti biasa, kaunter tiket panggung yang akan kami singgahi dulu...cadang di hati nak tengok filem Unstoppable, lakonan Denzel Washington....ingatkan filem ni dah sebulan ditayangkan, kurang la manusia yang nak tonton malam tu...tapi tu diaaaa....dah la tayangan dia takat jam 9.15 malam, penuh pulak tu....kena pulak hari Rabu...tiket jadi murah...RM6...haishh!!!...ni yang pening, dah la takde satu pun 'alternate' filem yang terbayang dalam kepala....cuba untuk memerhati pulak tayangan lain...ada filem Ngangkung, 2 Alam, Bruce Lee, My Brother, bla bla bla....hati mula la nak 'tawar' dah...rasa nak balik pun ada...last2 terpandang nama filem ni...Harry Potter : And The Deathly Hallows Part 1...macam best!!!....sampaikan tengok berita kat luor negeri orang sanggup tido luar panggung semata2 nak dapatkan tiket tayangan yang terawal...''ni la kot filem gantian kita buu''....kata aku....tengok seat yang dipaparkan dalam skrin tv kaunter tiket tu, hanya ada kekosongan kerusi dari 4 barisan dari bawah....aku paling tak suke tengok filem dekat2 dengan layar ni...sakit tengkuk...dah ada pengalaman dah dulu dengan rakan2 sekerja, masa tu filem The Scorpion King....duduk la kami dua barisan dari layar...haaaa ambikkk!!!....tengok muka Dwyane Johnson tu besor jer rasa...manakan nak baca subtitle lagik....keluor2 je dari panggung, semua pakat urut leher....hahahah....padan muke kami...LOL!!!....lantaran berbalik kepada kisah aku yang asal, asalkan jangan kerusi dua baris dari layar...tiket Harry Potter tu pun dipurchase dengan jayanya!!!....hehhee

Lepas beli tiket, ada lagi 45 minit untuk tayangan....sempat la wife aku membeli pakaian dan perkakasan nya...settle je beli barang, ting!!!...lampu untuk Panggung 7 udah menyala....menandakan yang panggung itu udah sedia untuk di''ready for seating''kan....muheheheh!!!

Tayangan filem tu pun bermula...macam biasa, popcorn punya bekas memang kat tangan aku...tengok punya tengok punya tengok...makan punya makan punya makan...tiba2 aku terdengar satu suara....''abg tido ke???''...haaa!!...udahhh!!!...aku dah tertido....hehehe...mana taknyer, jalan cerita dia memang lembab....slow sesangat....sampaikan aku pun naik tak paham dengan apa yang diceritakan...[Pernyataan aku ni bersifat peribadi, sebab aku tak pernah seriyes tengok cerita Harry Potter ni pun...untuk filem Harry Potter, ni pertama kali aku tonton....mueekkekeke]...aku tengok jam, lambat pulak abess citer ni....walaupun 2 jam, rasa beku kepala otak rasa....bior macam filem Lord Of The Ring lagi takpe...3 jam tapi padat dengan effect2 dan jugak jalan cerita yang mendebarkan....ini baru kena serang, hero lari pasal dia ada magic...ulang2 gitu laaaa....lepas tu 'hero' pun tido....aku la tu...!!!....hehhehee

abess jer tayangan, kami pun balik, mata pun dah kuyu, otak dah gelong...balik pun kerja tak settle lagik...pasal nak kemas barang sket...sebab besok pagi2 wife aku nak bertolak dah ke Lenggong tu....nak dijadikan cerita, anak2 pulak dah memang ada kat kampung...jadi, dengan secara automatiknya...ZAIDI AZRAF ZAINAL AZMI, dengan tempoh yang sementara, dia udah bujang kembali...tu jer la yang aku nak cerita....hehehehhehe

Roll out!!!


0

KEJUTAN My REDCLAW CRAYFISH

Jam 10.30pagi, 29 November 2010...memang aku betul2 mengantuk sekarang ni...malam tadi jam 12tengah malam sampai Kamunting...jam 5.30pagi pulak dah bertolak balik ke Pulang Pinang...kepulangan yang maha sekejap tu kerana menghantar Ira dan Yaihh kembali ke rumah To'ki....duration masih tak dapat dihitung, setelah selesai dan selamat anak pengasuh dari menjalani pembedahan mata, baru buleh diambil semula anakanda2 aku tu...sementara wife aku busy sket kat Kolej lantaran student sedang menghadapi peperiksaan akhir semester, aku pulak kena bertugas di kedai, kome dua dok dulu la kat sana yer....abah dah tak buleh nak kata apa dah....sabor jer la...

Flashback jam 1700, 28 November 2010....sedang aku menunggu Yaihh bangun dari tidor, aku dan Zahirah dok tekun la melayan channel Ceria...Hagemaru la, Pocoyo la....gasakkk...asal dia mau diam udah laaa....plan dalam kepala, bangun jer Yaihh kejap lagi, abah nak keluor sat bawak kome2 kena angin luor sket...dok terperuk dalam rumah jer sejak pagi...nak pergi isi minyak kereta sebab malam ni nak shoot balik Kemunting...lagipun, udah 'kebas' otak abah dah...dah la tu, dari pagi melayan Ceria jer dah...hehehhehe....dalam dok bersiap2 nak salin pakaian di dalam bilik tiba2 Ira menjerit...''abah!!!....udang dah mati!!!...''...................[errrr sat....nak bukak perenggan baru ler...hahaha]

''..Apaaaaaaa????....''....takkan kot getus hati aku....baru jer malam tadi aku bagi deme makan....siap sahut2 lagi hinggakan nyaris kepit deme nak kena jari aku...tengok2 sungguh...dah bergolek2 dah bangkainyer....biler aku angkat, tengok bijik mata pun dah takde....lorrr...dah mati kamu rupanya.....sambil mata aku menjeling sekor lagi lobster kat bahagian kiri akuarium...dia pun diam jer....jangan2 lepas ni miker pun padam....lagipun sejak akhir2 ni, aku tengok deme nak makan pun malas...biler ditabur flake food, deme makan pun sikit aje...yang ikan pulak yang tak renti2 nak berenti makan...hehehehe....takpelaaaa ira kata aku, dah dia nak mati...nak buat macam mana????....ira pun dok ulang kata....kesian udang kan abah...!!!...aku pun jawab...tu ada sekor lagi tu....takpe....jom kite keluor, abah nak beli karipap panas dengan isi minyak....sambil aku berlalu keluor, aku letakkan bangkai udang tu di celahan rumput di depan rumah....aku biorkan aje disitu.....nak kata sedih tu tipu ler....heheheh

Setelah wife aku tiba ke rumah, kami pun memulakanlah perjalanan...malam tu aku bertolak dari rumah ke Kamunting jam 2030malam...besok awal2 pagi kena shoot balik ke Penang dah...masing2 takde cuti...ni betul2 ngantor anak jer....mujor la dekat, buleh la buat macam tu...sampai rumah abah pun dah jam 2300malam...uk ak uk ak, dah jam 0100pagi...antara sedar dan tidak, aku terlelap....

Jam 0530, 29 November 2010...kami pun memulakan perjalanan pulang ke Pulau Pinang..sedang bergerak pulang tu, macam2 la kami suami isteri ni bualkan dalam kereta....termasuk la kes kematian Lobster aku tu....macam2 teori yang kami keluorkan....pasal heater la, makan la, kes 'penaklukan kawasan' la....semua kami bualkan...walhal takde la profesional mana...cuma saja nak buat topik, buat habuan hilang ngantuk semasa memandu...jam 0800 tiba di Balik Pulau, setelah selesai sarapan pagi, kami pun singgah la rumah sebentar untuk mengambil sedikit barangan untuk ke tempat kerja masing2....

Tiba je kat rumah, tengok2 akuarium, apsal pulak takde sebarang bunyi ni...bunyi filter pump pun takde....check2 rupanya filter dah sumbat dengan lumut...emang nak kena cuci...tengah dok bedek nak ambil filter tu, tiba2 aku ternampak sepit lobster...sebelah dicelah batu dan potongan pokok bakau dalam tu...''haihhh!!!...sepit lobster teman yang sekor ni dah tercabut ke???''...aku perhatikan di sebelah kiri akuarium aku....elok jer ada sepasang sepitnyer....yang aku buang semalam pun sempurna jer sepasang jugak....abess tu sapa punya sepit tu????.....aku intai dari celah2 kayu tu....hah!!!...sekor lagi lobster dalam akuarium aku!!!!.....biler pulak ada 3 ekor ni......seingat aku, aku cuma bela dua jer dulu...mana mari pulak yang ketiga ni????....besor pulak tu....wife aku pun heran...macam mana buleh ada timbui sekor lagi ni...nak kata anak dia, takkan sebesor itu...dalam aku dok membedek rupa lobster yang 'baru' tu, mata aku terpandang kan ekor dia...kecederaan ekor dia sama dengan yang mati petang tadi...huh!!!...baru aku teringat...pernah aku terbaca satu artikel tentang lobster ni...dia memang kena melalui satu proses iaitu bersalin kulit (Molting)...sebab dia nak membesar....cengkerang/kulit dia tidak akan membesar melainkan dia bersalin kulit...nak kompomkan cerita, cepat2 aku ambik kembali 'bangkai' yang aku buang di depan rumah petang semalam....masih lagi tidak dihurung semut...bau busuk pun takde...setelah di perhatikan betul2...sah!!!...memang kulit dia yang aku buang petang semalam....kulit lama!!!...siap satu set...dari sepit depan sampai la ke ekor....complete!!!!....SubhanAllah!!!!.....

Tapi sungguh...penampilan lobster aku yang baru ni memang ada beza...sepit dia semakin melebar....dan yang amat jelas aku perhatikan dia punya dua muncung aireal depan (long Antennae)...dah sama panjang...yang dulu kontot sebelah....kiranya proses ni memang lobster kena lalui untuk membaiki bahagian2 yang rosak seperti sepit, kaki, ekor dan sebagainya...



Video contoh bagi proses bersalin kulit untuk Crayfish @ Crayfish Molting









Antara shot2 kulit asal Crayfish aku untuk dikongsikan bersama

Nota Kaki : maaf, susunan coretan tunggang langgang...blogger mengantuk tak abess lagi...muahhahahah!!!!

Info : Sekiranya ada diantara pembaca (termasuk la aku) yang mengalami pengalaman sebegini, sila biarkan cebisan kulit asal tadi di dalam tangki akuarium...kerana Crayfish akan 'membalun' kembali cebisan kulit tu untuk mengambil kembali 'khasiat2' yang ada dalam kulit tersebut untuk pembentukan kulit barunya....

Roll out!!
0

SEJARAH KOMPUTER

Sejarah perkembangan komputer secara elektronik sepenuhnya telah dikatakan bermula selepas tahun 1940. Ia dapat dibahagikan mengikut tarikh anggaran dan 5 generasi evolusinya :
www.familiazam.com
Generasi Pertama (1940-1959)
Generasi Kedua (1959-1964)
Generasi Ketiga (1964-1980)
Generasi Keempat (1980 - Sekarang)
Generasi Kelima (Masa Depan)
www.familiazam.com
GENERASI PERTAMA

Komputer awalan 40-an dikatakan merupakan projek kententeraan Amerika Syarikat. Ianya dikatakan diguna bagi menggantikan alat-alat pengiraan trajektori agar pantas dan tepat yang sebelum ini sering melakukan kesilapan. Saiznya amat besar dan dikelaskan sebagai Kerangka Utama (Mainframe).
www.familiazam.com
Ia menggunakan tiub-tiub vakum bagi tujuan pemprosesan dan penyimpanan maklumat. Tiub vakum berukuran seperti mentol kecil. Ia cepat menjadi panas dan mudah terbakar. Jumlah tiub vakum yang diperlukan agar tidak menjejaskan operasi komputer adalah amat banyak sehingga mencapai ribuan unit. Ia juga memerlukan penggunaan elektrik yang amat banyak sehingga menggangu kelancaran arus elektrik di kawasan sekeliling.

Tiub Vakum ENIAC
Dalam tahun 1946, komputer elektronik digital yang pertama iaitu ENIAC (Electronic Integrator And Calculator) telah dicipta oleh Dr. John Mauchly dan Presper Eckert. Ia mengambil keluasan sebanyak 140 meter persegi, berat yang mencapai 30 ton, 130 Kilowatt tenaga dan menggunakan 18000 unit tiub vakum. Ia mempunyai keupayaan melakukan 5000 pencampuran dan 300 pendaraban sesaat mengatasi komputer-komputer lain (analog). Ia mempunyai ingatan yang disimpan diluar komputer dengan menggunakan suis dan wayar. ENIAC hanya digunakan oleh ahli sains dan jurutera terlatih sahaja.
www.familiazam.com
Penyimpanan ingatan di dalam komputer atau lebih dikenali sebagai Konsep Aturcara Tersimpan (Stored Program Concept) telah dicadangkan oleh John Von Neumann yang menggunakan nombor binari (0 dan 1) bagi melakukan tugas pemprosesan dan storan.

EDSAC (Electronic Delay Storage Automation Calculator) telah menggunakan raksa yang dimasukkan di dalam tiub bagi menggantikan tiub vakum untuk penyimpanan ingatan. Ia lebih ekonomi namun terlalu mahal. EDSAC dimajukan oleh Cambridge University, England. Ia adalah komputer pertama yang menggunakan konsep aturcara tersimpan.
www.familiazam.com
Dr. John Mauchly dan Presper Eckert juga telah membantu pembinaan komputer EDVAC (Electronic Discrete Variable Automatic Computer). Ia lebih cekap dari ENIAC dan mengurangkan penggunaan tiub vakum. EDVAC menggunakan sistem nombor binari dan konsep aturcara tersimpan. UNIVAC1 (Universal Automatic Calculator) yang juga ciptaan Dr. John Mauchly dan Presper Eckert telah dikeluarkan untuk memproses data perniagaan pada tahun 1951 bagi menggantikan komputer-komputer yang sebelum ini hanya digunakan bagi tujuan pengiraan. Ia menggunakan raksa untuk storan dan digunakan oleh Biro Banci Penduduk, Amerika Syarikat.
www.familiazam.com
GENERASI KEDUA

Dalam generasi ini, komputer mula menggunakan transistor dan diod bagi menggantikan tiub-tiub vakum. Ia telah menjadi lebih kecil dan murah. Transistor tidak mudah terbakar berbanding dengan tiub vakum. Teras magnetik diperkenalkan untuk tujuan menyimpan ingatan. Teras magnetik menggunakan besi-besi halus yang dililit oleh litaran elektrik. Keupayaan pemprosesan serta saiz ingatan utama komputer juga bertambah besar. Ini menjadikan komputer lebih pantas menjalankan arahan.
www.familiazam.com
Bahasa peringkat tinggi iaitu FOTRAN dan COBOL diperkenalkan bagi menggantikan pengaturcaraan dalam bahasa mesin yang sukar. Ia menjadikan pengendalian komputer lebih mudah. Permintaan komputer bagi tujuan pemprosesan data dalam bidang perniagaan mula meningkat. Masyarakat mula menerima komputer dan kerjaya dalam bidang komputer mula mendapat tempat. Universiti mula memperkenalkan pengajian sains komputer untuk melatih kakitangan mahir.

Famili kedua terbesar dalam kategori komputer iaitu Minikomputer mula dihasilkan. Harganya lebih murah berbanding dengan kerangka utama (Mainframe). Ia menggalakkan lagi penggunaan komputer dalam bidang perniagaan. DEC PDP-8 adalah komputer mini yang pertama dihasilkan dalam tahun 1964 yang kemudiannya dituruti oleh IBM (International Business Machine) dengan komputer mini mereka, 7090 dan 7094.

GENERASI KETIGA
www.familiazam.com
IBM memulakan evolusi generasi ini dengan menghasilkan sebuah Kerangka Utama iaitu System/360. Ia mengandungi segala peralatan bagi tujuan pengaturcaraan. Ia dapat diguna dalam pelbagai tujuan samada sains, perniagaan atau lain-lain. IBM mula memonopoli industri pembuatan komputer. IBM System/360 ini memperkenalkan banyak ciri-ciri baru termasuklah penggunaan Sistem Pengoperasian (Operating System). Ia juga mengandungi stesen-stesen secara berasingan dan dikawal oleh sistem induk. Ia juga memperkenalkan Sistem Perkongsian Masa (Time Sharing). Melalui sistem ini, kesemua stesen-stesen mampu melakukan proses serentak.

Melalui penyelidikan mikroelektronik, transistor telah dapat dikecilkan kepada saiz mikroskopik. Beribu-ribu unit transistor dipadatkan di dalam kepingan silikon melalui proses Pengamiran Skala Besar (Large Scale Integration atau LSI) untuk menghasilkan litar terkamir atau lebih dikenali dengan cip. Cip mula menggantikan tansistor sebagai bahan logik komputer. Saiz cip yang kecil telah menjadikannya popular dan ia telah digunakan di dalam kebanyakkan alatan elektronik. Harganya yang murah menyebabkan banyak alatan elektronik jatuh harga dan kemunculan revolusi perindustrian kedua bermula.
www.familiazam.com
Mikrokomputer, jenis terkecil dalam famili komputer mula muncul. Ia cepat popular kerana saiznya yang kecil, harga yang murah dan kebolehannya beroperasi secara sendirian. Ia mampu mengatasi ENIAC di dalam sesuatu tugas. Antara jenama-jenamanya terkenal seperti Apple II, IBM PC, NEC PC dan Sinclair. Ia mula digunakan dalam pemprosesan data perniagaan yang kecil. Banyak lagi bahasa pengaturcaraan muncul seperti BASIC, Pascal, C, Logo dan PL/1.

Mikrokomputer dibekalkan dengan cip ROM (Read Only Memory) secara bina-dalam (Built In) bagi membolehkan bahasa BASIC digunakan. BASIC mula popular sebagai bahasa pengaturcaraan. Perisian-perisian penggunaan bina-siap (ready made) mula digunakan bagi menyelesaikan sesuatu masaalah. Bidang pengaturcaraan mula menjadi antara bidang pekerjaan yang menawarkan gaji yang amat tinggi.

GENERASI KEEMPAT
www.familiazam.com
Kita dikatakan sedang berada di dalam zaman peralihan dari generasi ketiga kepada generasi keempat. Di dalam generasi ini, cip masih lagi digunakan sebagai tempat penyimpanan ingatan. Walaupun begitu, ia telah menjadi lebih maju sehingga beratus ribu transistor telah dimampatkan ke dalamnya. Proses ini dipanggil Pengamiran Skala Amat Besar (Very Large Scale Integration atau VLSI).

Pemprosesan menjadi amat pantas sehingga berjuta bit sesaat. Ia juga telah memunculkan satu lagi kelas komputer yang dipanggil Superkomputer (SuperComputer) seperti Cray 1 yang kemudian dimajukan lagi seperti Cray XMP. Superkomputer menggunakan beberapa pemproses selari (parallel processor) yang berfungsi serentak. Ia banyak digunakan bagi membantu dalam kajian cuaca, senjata peperangan dan sistem kawalan pengkalan data yang amat besar.
www.familiazam.com
Mikrokomputer juga menjadi lebih maju dengan mempunyai keupayaan ingatan sehingga 64 juta bait. Ia juga telah melahirkan beberapa jenis mikrokomputer yang lebih kecil seperti Komputer Buku (Laptop atau Notebook) yang mana saiznya hampir sama dengan sebuah buku rujukan. Mikrokomputer yang lebih kecil dari itu juga telah dilahirkan iaitu Komputer Tangan (Palmtop). Kepantasannya juga telah bertambah dari masa ke semasa.

Mikrokomputer juga telah dilengkapkan dengan peralatan 'multimedia' yang mampu menayangkan filem dan bunyi. Storan sekunder yang mempunyai kapasiti yang lebih besar diperlukan bagi menampung jumlah simpanan data yang makin bertambah. Komputer juga telah menjadi sesuatu yang biasa digunakan di pejabat ataupun dirumah bagi kerja-kerja seharian. Sistem Rangkaian Kawasan Setempat (Local Area Network), Sistem Rangkaian Kawasan Luas (Wide Area Network) dan Sistem Rangkaian Antarabangsa (International Network) juga telah dihasilkan. Ia telah menjadikan komunikasi dalam komputer lebih canggih di mana kita boleh masuk ke hubungan antarabangsa hanya dari komputer di rumah !.
www.familiazam.com
Perisian-perisian bina-siap (ready made) telah menjadi suatu kemestian. Perisan-perisian bina-ubah (tailor made) juga diperkenalkan bagi membantu menyelesaikan sesuatu masaalah. Komputer menjadi lebih bijak dengan terciptanya perisian-perisian yang mampu membezakan pengguna dengan melihat pada corak dan warna Iris mata.

GENERASI KELIMA
www.familiazam.com
Evolusi generasi kelima masih belum wujud. Ia hanya merupakan suatu impian masa depan. Walaupun begitu, projek-projek perintis untuk jangka panjang telahpun dimulakan seperti projek bandar pintar atau lebih dikenali sebagai Multimedia Super Corridor oleh Malaysia. Komputer dijangkakan lebih kompleks dengan ingatan yang berlipat kali ganda Terabait. Sistem pintar yang dipanggil 'Artificial Intelligence' akan mengambil alih tugas-tugas yang membahayakan atau memerlukan ketepatan yang lebih dari manusia.

Jabatan ketenteraan Amerika Syarikat juga telah mula merancang penggunaan robot di dalam peperangan, projek ini dikenali dengan nama 'Star Wars' ia juga menggunakan sepenuhnya penggunaan satelit. Robot-robot juga dijangka menggantikan manusia dalam kerja-kerja pengilangan seperti industri pembuatan kereta. Kad-kad pintar juga akan menggantikan semua dokumen-dokumen atau akaun bank pengguna. Di dalamnya mengandungi pelbagai informasi tentang pengguna tersebut.
www.familiazam.com
Bahasa pengaturcaraan menjadi amat penting, dengan baris-baris arahan pengaturcaraan Pascal contohnya, kita dapat mengarahkan robot memilih di antara buah limau dengan buah epal menerusi arahan suara yang diberikan kepadanya !. Komputer juga dijangka menjadi suatu bentuk komunikasi yang canggih. Penggunaan 'video conference' dijangka akan digunakan sepenuhnya. Bandaraya pintar juga dijangka akan wujud di segenap negara.
www.familiazam.com
INFO PENULIS
Nor Arisham Bin Haji Bakar
MIS Executive/System Analyst
URL : www.whizzkid.cjb.net / www.arisham.cjb.net
EMail : whizzkid_98@hotmail.com / arisham@pd.jaring.my
Author Of : Pengaturcaraan Pascal, Sistem Rangkaian dan Pengurusan Koperasi,
Computer Might And Magic, Turbo Pascal 7.0 Programming, Turbo Pascal (Grafik),
Turbo Pascal (Grafik Lanjutan), Windows CE dan Komputer MudahAlih.

Sumber : www.familiazam.com
0

TIPS MELAJUKAN BROWSING DENGAN MENGGUNAKAN MOZILLA FIREFOX

Kepada pengguna Streamyx... kelajuan boleh mencecah 5 kali bila surfing dan telah terbukti...

Tips Untuk Mempercepatkan Firefox

1. Buka firefox anda, dan taip kat address tu ----> about:config
2. Right click kat mana2 pastu select New -> Integer ...... dan paste skrip berikut -----------> nglayout.initialpaint.delay .............. pastu set 300

kalau tidak berpuas hati dgn 300.. boleh disetkan kepada -----> 0

kalau masih tidak suka dgn kelajuannya... cuba yg ini pula, type skali lagi ----> about:config

1. tengok config tu dan scroll down sampai jumpa skrip tersebut
network.http.pipelining
network.http.proxy.pipelining
network.http.pipelining.maxrequests

2. double click kat situ utk tukar false tu kepada true, contohnya -

network.http.pipelining - true
network.http.proxy.pipelining - true
network.http.pipelining.maxrequests - 30 (sekali request 30 mai)

3. pastu type skali lg -----> about:config dan select New -> Integer dan paste skrip tersebut --->
nglayout.initialpaint.delay
set kepada 0

dan kita restart firefox (tutup dan buka semula)

kita boleh test... sepatutnya akan melajukan 2 hingga 3 kali lebih laju daripada biasa.. Selamat Mencuba......

Nota kaki : berhati - hati ketika membuat pengubahsuaian dalam about:config tersebut...penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap segala kerosakan akibat pengubahsuaian interger....

roll out!!!
0

TIPS MELAJUKAN INTERNET

T1) Biasanya tak laju ni sebab ada banyak software ‘run’ pada startup. So nak buangnya senang je. Klik pada start dan pilih run. Pastu taip MSCONFIG (huruf kecik pun takpe) dan tekan ok. Then, akan keluar system configuration utility. Kat butang tab pilih startup. Untick atau Uncheck mana2 software atau aplikasi yang dirasakan tak perlu ada dalam startup. So takdelah banyak aplikasi ‘running’ semasa kita melayari internet.

2) Selain itu, kita juga boleh melajukan internet dengan menggunakan default wallpaper. Janganlah guna wallpaper canggih manggih yang ada gambar, grafik dan sebagainya. Bila banyak sangat benda tu yang jadi lambat nak loading internet tu. Sebab banyak makan (guna) RAM atau memory.

3) Tutup atau kurangkan penggunaan software lain semasa melayari internet. Fokus pada satu2 benda sahaja. So takdelah lambat sangat masa nak guna internet tu. Software atau aplikasi lain tu gunalah masa dah abis melayari internet tu.

4) Jaga komputer anda dan elakkan dari terkena virus ataupun spyware. Ini juga boleh menyebabkan internet menjadi lembap. Bila dah banyak virus ada dalam PC kita, komputer atau hard disk akan jadi slow. Maka automatik, nak guna internet pun jadi slow jugak.

5) Jangan guna internet terlalu lama atau lebih dari dua jam. Jika lebih dari tu, leh disconnect dulu untuk 5-10 minit. Kemudian baru buat connection balik. Ini supaya modem dapat refresh balik serta dapat kurangkan kepanasan modem. Keselamatan modem pun terjaga.



0

GAMBARAN HARI QIAMAT

Gambaran Hari Qiamat

✐ Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yang lain. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yang tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri.

✐ Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya "Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini?" Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya "Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa." Ini menunjukkan kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup, tidak mati.

✐ Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya meniup sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula di atas bumi putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang rata tidak berbukit atau bulat seperti bumi.

✐ Sekelian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut "Ajbuz Zanbi" yang berada di hujung tulang belakang mereka. Hiduplah manusia umpama anak pokok yang kembang membesar dari biji benih.

✐ Semua manusia dan jin dibangkitkan dalam keadaan telanjang dan hina. Mereka tidak rasa malu kerana pada ketika itu hati mereka sangat takut dan bimbang tentang nasib & masa depan yang akan mereka hadapi kelak.

✐ Lalu datanglah api yang berterbangan dengan bunyi seperti guruh yang menghalau manusia, jin dan binatang ke tempat perhimpunan besar. Bergeraklah mereka menggunakan tunggangan (bagi yang banyak amal), berjalan kaki (bagi yang kurang amalan) dan berjalan dengan muka (bagi yang banyak dosa). Ketika itu, ibu akan lupakan anak, suami akan lupakan isteri, setiap manusia sibuk memikirkan nasib mereka.

✐ Setelah semua makhluk dikumpulkan, matahari dan bulan dihapuskan cahayanya, lalu mereka tinggal dalam kegelapan tanpa cahaya. Berlakulah huru-hara yang amat dahsyat.

✐ Tiba-tiba langit yang tebal pecah dengan bunyi yang dahsyat, lalu turunlah malaikat sambil bertasbih kepada Allah SWT. Seluruh makhluk terkejut melihat saiz malaikat yang besar dan suaranya yang menakutkan.

✐ Kemudian matahari muncul semula dengan kepanasan yang berganda. Hingga dirasakan seakan-akan matahari berada sejengkal dari atas kepala mereka. Ulama berkata jika matahari naik di bumi seperti keadaannya naik dihari Kiamat nescaya seluruh bumi terbakar, bukit-bukau hancur dan sungai menjadi kering. Lalu mereka rasai kepanasan dan bermandikan peluh sehingga peluh mereka menjadi lautan. Timbul atau tenggelam mereka bergantung pada amalan masing-masing. Keadaan mereka berlanjutan sehingga 1000 tahun.

✐ Terdapat satu telaga kepunyaan Nabi Muhammad SAW bernama Al-Kausar yang mengandungi air yang hanya dapat diminum oleh orang mukmin sahaja. Orang bukan mukmin akan dihalau oleh malaikat yang menjaganya. Jika diminum airnya tidak akan haus selama-lamanya. Kolam ini berbentuk segi empat tepat sebesar satu bulan perjalanan. Bau air kolam ini lebih harum dari kasturi, warnanya lebih putih dari susu dan rasanya lebih sejuk dari embun. Ia mempunyai saluran yang mengalir dari syurga.

✐ Semua makhluk berada bawah cahaya matahari yang terik kecuali 7 golongan yang mendapat teduhan dari Arasy. Mereka ialah:

ⅰ- Pemimpin yang adil.

ⅱ- Orang muda yang taat kepada perintah Allah.

ⅲ- Lelaki yang terikat hatinya dengan masjid.

ⅳ- Dua orang yang bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah.

ⅴ- Lelaki yang diajak oleh wanita berzina, tetapi dia menolak dengan berkata "Aku takut pada Allah".

ⅵ- Lelaki yg bersedekah dengan bersembunyi (tidak diketahui orang ramai).

ⅶ- Lelaki yang suka bersendirian mengingati Allah lalu mengalir air matanya kerana takutkan Allah.

✐ Oleh kerana tersangat lama menunggu di padang mahsyar, semua manusia tidak tahu berbuat apa melainkan mereka yang beriman, kemudian mereka terdengar suara "pergilah berjumpa dengan para Nabi". Maka mereka pun pergi mencari para Nabi. Pertama sekali kumpulan manusia ini berjumpa dengan Nabi Adam tetapi usaha mereka gagal kerana Nabi Adam a.s menyatakan beliau juga ada melakukan kesalahan dengan Allah SWT. Maka kumpulan besar itu kemudiannya berjumpa Nabi Nuh a.s., Nabi Ibrahim a.s., Nabi Musa a.s., Nabi Isa a.s. (semuanya memberikan sebab seperti Nabi Adam a.s.) dan akhirnya mereka berjumpa Rasullullah SAW. Jarak masa antara satu nabi dengan yang lain adalah 1000 tahun perjalanan.

✐ Lalu berdoalah baginda Nabi Muhammad SAW ke hadrat Allah SWT. Lalu diperkenankan doa baginda.

✐ Selepas itu, terdengar bunyi pukulan gendang yang kuat hingga menakutkan hati semua makhluk kerana mereka sangka azab akan turun. Lalu terbelah langit, turunlah arasy Tuhan yang dipikul oleh 8 orang malaikat yang sangat besar (besarnya sejarak perjalanan 20 ribu tahun) sambil bertasbih dengan suara yang amat kuat sehingga 'Arasy itu tiba dibumi.

✐ 'Arasy ialah jisim nurani yang amat besar berbentuk kubah (bumbung bulat) yang mempunyai 4 batang tiang yang sentiasa dipikul oleh 4 orang malaikat yang besar dan gagah. Dalam bahasa mudah ia seumpama istana yang mempunyai seribu bilik yang menempatkan jutaan malaikat di dalamnya. Ia dilingkungi embun yang menghijab cahayanya yang sangat kuat.

✐ Kursi iaitu jisim nurani yang terletak di hadapan Arasy yang dipikul oleh 4 orang malaikat yang sangat besar. Saiz kursi lebih kecil dari 'Arasy umpama cincin ditengah padang . Dalam bahasa mudah ia umpama singgahsana yang terletak dihadapan istana.

✐ Seluruh makhluk pun menundukkan kepala kerana takut. Lalu dimulakan timbangan amal. Ketika itu berterbanganlah kitab amalan masing-masing turun dari bawah Arasy menuju ke leher pemiliknya tanpa silap dan tergantunglah ia sehingga mereka dipanggil untuk dihisab. Kitab amalan ini telah ditulis oleh malaikat Hafazhah / Raqib & 'Atid / Kiraman Katibin.

✐ Manusia beratur dalam saf mengikut Nabi dan pemimpin masing- masing. Orang kafir & munafik beratur bersama pemimpin mereka yang zalim. Setiap pengikut ada tanda mereka tersendiri untuk dibezakan.

✐ Umat yang pertama kali dihisab adalah umat Nabi Muhammad SAW, dan amalan yang pertama kali dihisab adalah solat. Sedangkan hukum yang pertama kali diputuskan adalah perkara pertumpahan darah.

✐ Apabila tiba giliran seseorang hendak dihisab amalannya, malaikat akan mencabut kitab mereka lalu diserahkan, lalu pemiliknya mengambil dengan tangan kanan bagi orang mukmin dan dengan tangan kiri jika orang bukan mukmin.

✐ Semua makhluk akan dihisab amalan mereka menggunakan satu Neraca Timbangan. Saiznya amat besar, mempunyai satu tiang yang mempunyai lidah dan 2 daun. Daun yang bercahaya untuk menimbang pahala dan yang gelap untuk menimbang dosa.

✐ Acara ini disaksikan oleh Nabi Muhammad SAW dan para imam 4 mazhab untuk menyaksikan pengikut masing-masing dihisab.

✐ Perkara pertama yang diminta ialah Islam. Jika dia bukan Islam, maka seluruh amalan baiknya tidak ditimbang bahkan amalan buruk tetap akan ditimbang.

✐ Ketika dihisab, mulut manusia akan dipateri, tangan akan berkata- kata, kaki akan menjadi saksi. Tiada dolak-dalih dan hujah tipuan. Semua akan di adili oleh Allah Ta'ala dengan Maha Bijaksana.

✐ Setelah amalan ditimbang, mahkamah Mahsyar dibuka kepada orang ramai untuk menuntut hak masing-masing dari makhluk yang sedang dibicara sehinggalah seluruh makhluk berpuas hati dan dibenarkannya menyeberangi titian sirat.

✐ Syafaat Nabi Muhammad SAW di akhirat :

ⅰ- Meringankan penderitaan makhluk di Padang Mahsyar dengan mempercepatkan hisab.

ⅱ- Memasukkan manusia ke dalam syurga tanpa hisab.

ⅲ- Mengeluarkan manusia yang mempunyai iman sebesar zarah dari neraka.

(Semua syafaat ini tertakluk kepada keizinan Allah SWT.)

✐ Para nabi dan rasul serta golongan khawas juga diberikan izin oleh Tuhan untuk memberi syafaat kepada para pengikut mereka. Mereka ini berjumlah 70 000. Setiap seorang dari mereka akan mensyafaatkan 70 000 orang yang lain.

✐ Setelah berjaya dihisab, manusia akan mula berjalan menuju syurga melintasi jambatan sirat. Siratul Mustaqim ialah jambatan (titian) yang terbentang dibawahnya neraka. Lebar jambatan ini adalah seperti sehelai rambut yang dibelah tujuh dan ia lebih tajam dari mata pedang. Bagi orang mukmin ia akan dilebarkan dan dimudahkan menyeberanginya.

✐ Fudhail bin Iyadh berkata perjalanan di Sirat memakan masa 15000 tahun. 5000 tahun menaik, 5000 tahun mendatar dan 5000 tahun menurun. Ada makhluk yang melintasinya seperti kilat, seperti angin, menunggang binatang korban dan berjalan kaki. Ada yang tidak dapat melepasinya disebabkan api neraka sentiasa menarik kaki mereka, lalu mereka jatuh ke dalamnya.

✐ Para malaikat berdiri di kanan dan kiri sirat mengawasi setiap makhluk yang lalu. Setiap 1000 orang yang meniti sirat, hanya seorang sahaja yang Berjaya melepasinya. 999 orang akan terjatuh ke dalam neraka.

Rujukan: Kitab Aqidatun Najin karangan Syeikh Zainal Abidin Muhammad Al- Fathani. Pustaka Nasional Singapura 2004.

☞ Jika sekiranya kalian ingin mengumpul saham akhirat, sampaikanlah ilmu ini kepada sahabat² yang lain. Sepertimana sabda Rasulullah SAW: ❝ Sampaikanlah pesananku walaupun satu ayat. ❞ Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama :

① Sedekah/amal jariahnya.

② Doa anak²nya yang soleh.

③ Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain.

sumber: Amar Sufi

0

TERKELENYUK KE???....KOMPOM!!!

12 jam yang lalu...aku seperti biasa bertugas kat kedai...cuaca pun mendung kat luor...'mandom' tu jangan cerita la, memang ber'mandom2' rasanya...ada customer pun sorang jer la time tu, buat printing...tiba2 lagu MP3 'Through My Window dendangan Bunkface berkumandang...maknanya ada incoming call kat handset aku...terpapar nombor pengasuh aku, biasanya deme nak inform yang 'bekalan tenaga' anak aku kat rumah deme (Susu Tepung) nak habis...tapi lain pulak nada pengasuh anak aku kali ni...rupanya deme nak inform yang dia baru balik dari hospital kerana ditimpa kemalangan motor...adoihhh!!!...''kena kat mana Maksu???...teruk ke'???...''....tanya aku risau...''...Maksu eksiden motor dengan Syaza (anak Sulung Maksu) betui2 depan Masjid Daerah...terlanggor apek sayor yang naik beca roda tiga tu...''....dari gaya penceritaan Maksu yang seterusnya nyata perbuatan apek tu yang telah memungkinkan kemalangan ni berlaku...apa nak kata lagi dah, perkara tu dah ditakdirkan untuk terjadi....''lagi satu Maksu nak mintak tolong kat Eddie la, ni Ira dan Zaiff kena amik bawak balik...Maksu retak kat pergelangan tangan...Syaza pulak tergeliat tangan...tak buleh nampaknyer nak manage bebudak ni....nak angkat pun susah...''....uishh!!...teruk jugak tu....''okeh2 Maksu....eddie letak tepun sat yer.....eddie nak bincang dengan Yus dulu..''....

setelah berbincang dengan orang rumah aku (time tu dia tengah busy menjalankan tanggungjawab untuk menghias serba serbi kat dewan Kolej tempat dia mengajor (AJK hiasan tuuuuu), untuk majlis Jamuan Hari Raya kolej pada hari ni (sewaktu post ini dititipkan)...aku pun buat keputusan untuk mengambil anak2 dari pengasuh...memandangkan kebetulan pelanggan pun takde kat kedai time tu, jadi mudah la aku nak tutup kedai pada hari tu...Emergency Leave angkat mari!!!!....

Masa post ni sedang di cipta...jarak masa 12 jam sudah pun berselang...anak2 aku Zahirah Azlia dan Zaiff Azzuddin sudah pun berada di rumah To'ki deme kat Kemunting, Taiping...nak taknak aku terpaksa hantor kesana....kedai aku kena run, orang rumah pulak tak buleh amik cuti lantaran kena jalankan kelas2 pembelajaran untuk sutdent2 dia....kepada To'ki dan Opah la yang yang buleh kami harapkan...kebetulan adik perempuan aku ada kat rumah tu jugak....buleh la dia tengok2 kan anak2 aku tu....(komer jangan buat hei yer kat rumah To'ki tu)...eheksss!!!...

pulangnya aku ke rumah malam nanti...aku bakal pasti akan berhadapan dengan situasi yang amat 'janggal' pada diri aku...rumah tak berselerak dengan barang2 mainan, suasana pasti akan senyap sunyi tanpa bunyi2 'manja dan nakal' untuk dibancuhkan susu...tiada lagi permintaan untuk bermain bersama dengan mereka...entahla...pasti akan pelik nanti....semua ni aku kena lalui untuk tempoh masa dua minggu lagi...kami betul2 tiada pilihan.....Ira dan Yaihh, abah rindukan 'RIUH DAN CELOTEH' komer dua...sapa nak teman abah buang sampah???....muhahhahahaha......komer tenang2 aja yer,lagi dua minggu abah dengan ibu amik ....!!!!!

p/s : tak dilupakan juga ucapan khas untuk Abah, Che serta Ella, terima kasih sangat2....!!!!

roll out!!!!
0

MENYAMBUNG HASRAT (Episod Akhir)

Cara permakanan Crayfish ni adalah antara yang termudah...sampai ada yang berkata didalam ruangan forum internet, nak membela dan menjaga Crayfish adalah lebih mudah dari menjaga ikan keli...(ikan keli pun senang ape!!)...Crayfish adalah datang daripada keluarga Omnivor...yang mana ia mampu memakan tumbuh-tumbuhan, haiwan2 kecil (udang) serta organisma yang wujud didalam air akuarium tersebut...kismis, karot, isi udang / ayam...memang menjadi kegemaran Crayfish...(takat ni aku bagi flake food jer, makanan ikan yang mempunyai kandungan ikan, udang, alga dan spirulina)...tu pun best jer dia hentam...ehehhe!!!

Crayfish ni adalah spesies yang 'kedekut'...kedekut dalam erti kata tak buleh nak berkongsi2 kawasan...tu pasal hajat aku nak menambah seekor lagi crayfish telah aku tangguhkan buat seketika (post terdahulu)...mengikut info, sekiranya akuarium kita mempunyai kapasiti 90 gelen atau lebih, baru la 'afdhal' untuk meletakkan lebih dari seekor Crayfish dalam tangki tersebut...dikhuatiri akan berlakunya episod 'pertumpahan darah' antara Crayfish2 tersebut...(bagus!!!...mempertahankan hak, i like!!!)...dan sekiranya tangki akuarium kita dasarnya berasaskan pasir2 halus...jangan terkejut la kalau2 pagi nanti, kita pun muka dok sememeh lagi baru bangun tido, dah timbul2 gua2 dan suasana baru yang akan wujud dalam tangki tersebut....sikapnya suka menyorok yang memungkinkan aktiviti2 'perlombongan pasir haram' tersebut akan berlaku...ehehhehe!!!...dan kalau ada batang2 paip PVC saiz2 badan udang ni pun buleh dibuat tempat persembunyian...kerat dalam 2-3 inci...tabur dalam tangki...tapi si Crayfish ni suka buat terkejut (dalam ertikata lain, errr....menerkam)...dah la Silver Shark aku tu ada yang saiz2 sederhana kecil...kang tak pasal2 'sakit jantung' pulak bila kena sergah dengan Crayfish aku tu...kunun2 nak mencari makan kat hujung batang PVC, alih2 muncung2 ikan abess kena kepit dengan penyepit besor dia tu....

Okeh...Bilamana dikatakan dia juga adalah antara pemburu terhebat (rasanya laa)...jelas dibuktikan didalam video yang aku lampirkan dibawah...jadi pada penggemar2 ikan emas ataupun ikan minnows!!!....jangan la letak Crayfish sekali dengan ikan2 anda...pasti akan berkurang bilangan ikan2 ada itu...ehehhehe!!!...even pada hari pertama Crayfish aku menginap dalam tangki, aku letakkan la udang2 hidup kecil kunun2 untuk buat brekfast, lunch dan dinner si udang kara sekor tu...alih2 tu pun 'salam hormat' dibuatnya dalam masa sehari jer...(ni mesti Silver Shark aku tu tumpang seinsang!!!...)...muhahahaha!!!




Kiranya minat aku terhadap Crayfish ni amatlah baru...sedang terhegeh2 lagi...tapi dalam pada tu mungkin aku buleh jadikan ia sebagai salah satu cabang ilmu untuk aku pelajari (asyik2 elektronic gadget jer)...bukan sekadar terhad kepada Crayfish sahaja...malahan kepada semua spesies ikan2 hiasan...kerana ia memang menjadi minat aku sejak dari dulu lagi...cuma masa, keadaan saja yang tak mengizinkan...mungkin kalau 'eksperimen' aku terhadap Crayfish ni dilabelkan berjaya...berkemungkinan aku akan lebih2 'serius' untuk menambah ahli2 Crayfish didalam rumah aku...(maknanya kena tambah akuarium + adjust ruang rumah + berlakunya peningkatan bil elektrik + kena bebel dengan wife aku)...ahhahaha!!!....

roll out!!!


0

MENYAMBUNG HASRAT (Episod 2)

Sejak aku memiliki seekor freshwater lobster ni...(atau lebih dikenali dengan nama Crayfish, Crawfish, Crawdad)...aku semakin rajin untuk mengetahui hal ehwal akuarium aku tu...balik2 kerja jer terus aku perhatikan dan mengira 'penduduk2 bernyawa' yang ada kat dalam tu...mana tau kan kot2 dah semakin kurang yang mana aku sendiri yang tak perasan...ini berikutan kajian yang telah aku lakukan melalui 'Pokchek Google'...banyak info2 baru yang aku pelajari berkaitan dengan penjagaan Crayfish ni (saya budak baru belajar)...antaranya sifat, cara pemakanan, kehidupan dan sebagainya...dalam post ini, aku akan ceritakan serba sedikit berkenaan tentang sifat dan cara kehidupan si Crayfish ni....

Setelah diamati dan dilakukan sedikit penyelidikan baik dari kedai ikan hiasan mahupun dari data internet...baru aku tau yang aku kini memiliki seekor Crayfish yang berasal dari Australia...Redclaw Crafish...atau dengan nama binomialnya Cherax Quadricarinatus...berkemampuan untuk membesar sehingga mempunya keberatan 600g ataupun 21 Oz...(sekarang ni tak tau la berapa beratnya...masa baru beli hari tu tak sempat timbang la pulak...ehhehe)



antara 'perangai' Crayfish ni (tak kira la spesies apa pun, pasal dalam dunia ni ada 150 spesies)...adalah 'beliau' adalah sejenis yang pemalu...kalau dalam akuarium tu pun dia akan berusaha untuk menyembunyikan diri tak kisah la dicelah2 driftwood ataupun dicelah2 filter pump...kejap2 jer dia keluar menampakkan diri...ia juga adalah antara spesies binatang yang bersifat Nocturnal...iaitu agressif di waktu malam berbanding siang...juga tidak dilupakan beliau adalah salah satu daripada pemburu atau pemangsa yang baik...(mula2 macam tak percaya)...tapi setelah diamati video2 yang ada didalam 'Tiub Kamu' dan juga pemerhatian secara langsung dan original via akuarium aku, memang diakui...dia memang pantas...(mujur ikan2 Silver Shark aku ni adalah dari jenis2 yang agak cergas berenang, kalo tak dapat makan free jer la si Crayfish aku tu)...

kalo diamati post aku yang terdahulu...MENYAMBUNG HASRAT...ada diberitahu yang aku amat risaukan Crayfish aku ni suka memanjat...rupa2nya memang dia memang jenis rupa tu...akan cuba memanjat untuk keluar dari air...selagi buleh semua wayar2 hos dan kabel dia nak kepit...(nak buat aktiviti sun bath kot!!!...hehehe)...yang aku ni risau la kot2 dia akan mati kekurangan sumber pernafasan nanti masa kat permukaan, tapi mengikut fakta dia boleh bertahan sehingga beberapa jam (tak tau la berapa jam)...tapi for sure perbuatan dia tu adalah tidak BAIK untuk dirinya sendiri...(kompom padam punya!!)...lantaran tu, segala lubang yang ada kat tudung akuarium aku (yang mempunyai potensi untuk dia bolos...etc : lubang water hose pump, power supply cable untuk filter pump dan water heater) telah aku tutup...risau jugak kalau2 dia keluar...dia takkan mati kerana kurang oksigen...takut2 dia mati menemui ajal akibat terjatuh dari akuarium yang tinggi dari lantai....eheksssss!!!...


Redclaw crayfish (Cherax Quadricarinatus)



p/s - hajat di hati nak tambah lagi sekor dalam akuarium aku petang ni....tapi tak buleh la pulakkk!!!....kenapa????....nantikan alkisahnya dalam MENYAMBUNG HASRAT (Episod Akhir).....

roll out!!!





0

MENYAMBUNG HASRAT

Episod perpindahan aku ke rumah baru (rumah sewa jer), telah menghadirkan idea baru yang dah lama terperap (lepas kematian ikan2 hiasanku secara besar besaran pada akhir tahun 2008)...akuarium yang dah lama terbiar sepi, ingin aku membawakan kembali sinar2 zaman kegemilangannya yang dulu (ada la dalam setahun yang sudah, pasal cerdik sangat...time cuci akuarium dibantainya cuci abess satu akuarium...batu kasi basuh abess, ayor tukor satu akuarium...pendek kata memang nak bagi bersih suci balik laaa...padahal tu semua adalah faktor utama yang membuatkan semua ikan2 aku dulu terapung di permukaan ayor...tapi sekarang tidak lagi!!!...dah cerdik lagi sket...tukor ayor pun 1/3 dari ketinggian akuarium...hehhehe)...biler dah pindah tu kena la cuci akuarium tu segala bagai...letak2 jer akuarium tu kat rumah, tetiba rasa kosong pulak....dengan semangat yang membara...yaa!!!...akuariumku harus aku perisikan semula dengan ikan2, udang2, ketam2...(yer la sangat) agar hidup akuariumku kembali ceria....rumah sewa baru mesti kelihatan ceria!!!....ahhahaha!!!

dengan bermodalkan 38hengget (barang2 asas semua elok lagi, just top up2 sket jer peralatan )...akuarium aku kembali cantik 'bernyawa'...dengan kali ni aku nekad hanya mahu meletakkan ikan hiasan yang bersaiz besor2 sahaja (yang kecik2 ni macam guppy semua bagai ni manja sangat....letih nak jaga)...hanya dengan perkiraan matematik yang mudah dan bermodalkan isi dompet dengan kadar RM2 seekor...10 ikan Silver Shark atau dengan nama binomialnya Balantiocheilos melanopterus telah aku letakkan didalam akuarium tersebut...di samping dua ekor ikan 'Majlis Perbandaran' atau dengan nama saintifiknya Ancistrus...tak perlu ikan yang terlalu banyak kerana akuarium aku cuma bersaiz 3 kaki panjang sahaja...pump motor, batu-batuan, suction filter pump motor, ferris wheel (untuk mengembirakan ikan) semua masih dalam keadaan yang baik...cuma memerlukan sedikit saja sentuhan (konon) untuk menghias keadaan dalaman akuarium aku ni lantas aku telah menambah dua tongkol kayu bakau (RM5 setiap satu) untuk menampakkan yang akuarium aku ni betul2 'hidup' dan ceria...kalau ceria, ikan2 mesti ceria kan???...(konon lagi)...ehhehehehhe!!...bagi makan pun takde la macam dulu...bagi sekali sehari jer sudah...dulu jer asal time aku makan, ikan2 tu pun aku bagi makan...last2 ada yang mati kekenyangan....ikan gapi aku semua perutnya keras kebuncitan...dan setelah dikaji2....baru tau rupanya yang ikan ni tak buleh makan banyak kali...deme takkan mati pasal tak makan, cuma deme akan mati kalo banyak makan....baru tau!!!!....ehehhehe

Setelah sebulan berlalu, semua ikan2 aku hidup dengan cerianya didalam akuarium tersebut...sisik Shark semakin berkilat...hinggalah pada bulan ramadhan yang baru berlalu, tragedi lama kembali berulang, dimana kedua2 ekor ikan perbandaran aku telah 'menghembuskan nafas' melalui insangnya yang terakhir...sebab musababnya memang tidak diketahui....(mungkin kerana saiznya yang kecil kot)...menjadikan ahli akuarium sudah berkurangan menjadi 10 ekor sahaja....sian kat Shark aku....

Nak dijadikan cerita...kelmarin pergi la aku mencari ikan perbandaran tu di Bayan Baru...tapi nasib tak baik, ikan tu rupa2nya udah sold out (mungkin lepas raya gamaknyer, banyak orang beli pasal nak kena buat kerja mencuci cucian...thee hee heee!!!)...frust pulak rasa...dah la kedai ikan tak banyak kat sini...dalam dok berkira2 tu tiba2 mata ni terpandang kepada satu akuarium di dalam kedai tu...lawa2 pulak menatang marin ni...kubaca2 description kat kaca akuarium tu....tertulis ayat freshwater lobster....kelihatan macam menarik...''eerrrr...tauke!!!...ini udang buleh campur2 dengan ikan ka???''....tauke tu menjawab...''ini lobster buleh masuk sama2 dengan ikan...cuma jangan ikan gapi, ikan emas saja...pasai udang ni spesies yang diketegorikan sebagai jenis yang Semi-aggressive''...haaaa, cantik sangat la tu...memang satu 'perangai' dengan ikan Silver Shark teman tu....''ceduk satu ekor angkat mari"...kata aku....hehehe...dari ingat nak cari ikan perbandaran alih2 mari udang kara pulak dah....tapi saiznyer takde la besor...ada la kira2 dalam sejengkal..(campur panjang sepit dia sekali)....aku beli sekor cadangnya hanyalah untuk buat ujikaji kat rumah...maksud aku ujikasi keasimilasian bersama2 dengan2 ahli akuarium yang lain....harap2 kali ni semuanya akan panjang umur...kalo lobster tu buleh hidup, pastikan aku mencari pasangan buatnye nanti...hehhehehhe....

Sewaktu nak pergi bertugas tadi...aku membelek2 akuarium aku tu...mencari dan mengira bilangan benda2 bernyawa (hari2 menjadi rutin, bayangkan kalo ikan tu semua ikan gapi...mau berpinor bijik mata)...kira punya kira punya kira, lobster aku tak kelihatan...haaa!! sudah!!!....mana pulak perginya????...kena baham dengan Silver Shark ke????....timpa dek tongkol kayu bakau ke????...dalam dok mencari2 tu rupa2nya baru terperasan yang dia dah ada kat bahagian atas akuarium...memanjat melalui wayar filter pump yang ada dalam akuarium tu...sambil sepit besarnya kuat mencengkap wayar...tiba2 aku tertanya2 sendiri....lobster ni buleh hidup dua alam ke?????

Roll out!!!

p/s -Gerun pulak menanti waktu pulang...kot2 lobster tu dah hilang nyawa....heeeeeeeeeeeeee!!!!

Nantikan...MENYAMBUNG HASRAT...episod 2!!!!.....



0

RESELLER HYPROBULK SYSTEM PLAN

Salam kembali...seperti yang saya janjikan, di sini saya akan memberi panduan ringkas kepada apa yang kita panggil marketing plan bagi program Hyprobulk SMS...kita akan menjadi reseller kepada pihak syarikat...AFFILIATOR...mungkin apa yang dinyatakan disini agak kurang jelas, tetapi saya telah usahakan dengan sedaya upaya saya kepada anda agar ianya mudah difahami yang mana ia mampu menjana pendapatan sehingga 4 angka seminggu...!!!

okeh...dalam sistem pemasaran bagi program ni...kita akan diberi 3 pakej pilihan untuk menjadi ahli...Xtreme250, Xtreme500 dan Xtreme1000...yang mana bermaksud Xtreme250 = RM250.00, Xtreme500 = RM500.00 dan Xtreme1000 = RM1000.00...


PRODUK
e-HyperBulkSMS adalah merupakan satu sistem yang menggunakan internet sebagai 'platform' penggunaan...yang mana akan memberikan anda dua sistem sekiranya anda menjadi ahli...

1. Xtreme500
a. Sistem eWallet (Pelan & Komisen)
b. Sistem HyProSMS (Hebahan SMS Secara Pukal)
c. 500 sms "Auto Maintain" Bulanan

2. Xtreme250
a. Sistem eWallet (Pelan & Komisen)
b. Sistem HyProSMS (Hebahan SMS Secara Pukal)
c. 375 sms "Auto Maintain" Bulanan

3. Xtreme1000
a. Sistem eWallet (Pelan & Komisen)
b. Sistem HyProSMS (Hebahan SMS Secara Pukal)
c. 750 sms "Auto Maintain" Bulanan

KOMISEN & BONUS
eHyProBulkSMS memberi 4 jenis Komisen dan Bonus seperti di bawah:
1. HyPer Referral Income (HRI)
a. Xtreme500 - 100% dan 50% - (infiniti ke kanan - matahari)
b. Xtreme250 - 60% - (infiniti ke kanan - matahari)
c. Xtreme1000 - 100% - (infiniti ke kanan - matahari)

Jadual 1


Jadual 2

saya akan ulas apa yang dimaksudkan dengan HRI (Hyper Referral Income)
a) Untuk setiap dua kaki yang pertama (bagi kesemua pakej), syarikat akan membayar komisen 50% bagi setiap kaki (contoh kaki A dan B)....kita andaikan A dan B menjadi ahli dengan rujukan amaun yang sama dengan pakej...(Rujuk Jadual 1)

b) Setelah kita mendapat memasukkan kaki A dan B, kemasukan kaki yang seterusnya iaitu kaki C, D, E, dan seterusnya adalah pendapatan kita...setelah dinyatakan dari awal tadi...pakej Xtreme500 dan Xtreme1000 menawarkan pembayaran komisen kepada kita 100%...manakala bagi pakej Xtreme250, hanya 60% pembayaran komisen yang akan diterima oleh anda...kita andaikan juga C, D, E dan seterusnya menjadi ahli dengan rujukan amaun yang sama dengan pakej(Rujuk Jadual 2)


2. HyPer Loyalty Income (HLI)
xtreme500, Xtreme250 dan Xtreme1000 - 40% - (infiniti ke bawah)


Bagi sistem bonus Hyprobulk, syarikat telah menyediakan bonus komisen yang kedua iaitu Hyper Loyalty Income (HLI)...apa yang dijelaskan oleh jadual diatas adalah bagi setiap kaki 1 dan 2 bagi setiap powerline kebawah, syarikat akan membayar kepada anda komisen 40% lagi bagi tiap2 dua kaki yang pertama...kita andaikan kaki 1 dan 2 menjadi ahli dengan rujukan amaun yang sama dengan pakej...TAPI TIDAK UNTUK KAKI KETIGA DAN SETERUSNYA!!!...kerana, syarikat tidak akan membayar apa2 kepada anda sebaliknya membayar 100% kepada uplinenya iaitu C (Kalau C ambil pakej Xtreme250, hanya 60% sahaja)...ini yang membezakan affiliate dengan MLM...rajin yang dibawah bekerja, semakin cerah dia dapat memintas yang diatas...konsepnya mudah...kalo rajin, masyukkk...kalo setakat join tapi tidak berbuat apa2...ia masih dianggap rugi kerana tiada sebarang komisen akan dibayar kepada anda...



3. HyPer Withdrawal Income (HWI)
Xtreme500, Xtreme250 dan Xtreme1000 - RM4.00 - (10 level dari bawah kepada anda)


Anda akan mendapat HYPER WITHDRAWAL INCOME sebanyak RM4 setiap kali ahli di bawah jaringan anda membuat Pengeluaran (withdrawal). Anda layak mendapat HYPER WITHDRAWAL INCOME sehingga Level 10.

Untuk mendapat HYPER WITHDRAWAL INCOME, anda perlu mencapai satu syarat mudah iaitu anda perlu MEMBANTU KAKI A & B UNTUK BALIK MODAL.

Jika anda telah memenuhi syarat mudah tadi, anda berpeluang menerima komisyen RM4 daripada setiap pengeluaran oleh setiap donwline anda. Katakan 1,000 orang membuat pengeluaran pada minggu ini, maka RM4,000 bakal anda terima. Begitulah hebatnya Bonus Pasif yang diperkenalkan oleh Hypernet Resources.


4. HyPer Teknokrat Income (HTI)
Pendapatan Terkumpul Dari Tabung Teknokrat kepada Teknokrat SAHAJA. Kiranya bonus keempat dari syarikat...

Teknokrat ialah ahli HyproBulkSMS yang boleh mengaktifkan ahli baru dalam kumpulan mereka atau kumpulan yang lain. Syarat-syarat untuk menjadi Teknokrat adalah seperti berikut :

1. Menjadi Ahli EXTREME500 (RM500)
2. Membayar maintenance untuk setahun (RM900)
3. Membeli 5 stok AP Wallet (RM2500)

Bonus Teknokrat ini akan dibayar sebulan sekali pada penghujung bulan. Purata Bonus Teknokrat adalah diantara RM50-RM100 per ahli yang diaktifkan


AUTO MAINTAIN

Syarikat akan memotong secara automatik RM75 setiap kali anda Withdraw dari Sistem. Anda bakal mendapat sebanyak 375 / 500 / 750 kredit SMS (bergantung kepada pakej) ke dalam akaun anda setiap kali auto-maintenance dibuat.


Contoh Auto-Maintenance:


MINGGU 1 Jan 09 buat withdrawal = potong RM75.00 untuk maintain Feb 09

MINGGU 2 Jan 09 buat withdrawal = potong RM75.00 untuk maintain Mac 09.

MINGGU 3 Jan 09 buat withdrawal = potong RM75.00 untuk maintain April 09.

MINGGU 4 Jan 09 buat withdrawal = potong RM75.00 untuk maintain Mei 09.


CARA MEMBUAT WITHDRAWAL

a) Syarat Utama untuk membuat Withdrawal adalah anda MESTI MENAJA 2/3 ORANG terlebih dahulu.

b) Withdrawal boleh dibuat SEMINGGU SEKALI selewat-lewatnya hari Jumaat 11.59 PM

c) Bonus akan dimasukkan dalam akaun anda selewat-lewatnya hari .RABU

d) Had MINIMA Withdrawal adalah RM250.

e) Auto-Deduct daripada setiap Withdrawal

1) Auto-Maintenance : RM75
2) Bonus Withdrawal : RM40
3) Bonus Teknokrat : RM10
4) Caj Pengurusan : RM5
JUMLAH : RM130


Pada sapa yang ingin mendapatkan maklumat lanjut...buleh terus berhubung dengan saya melalui Facebook atau layari website rasmi Hyprobulk dan juga melalui website replika saya ini...Jika inginkan merasai 'kemanisan' kejayaan, bertindaklah...jangan kita hanya mengeluh dan tidak berbuat apa2 langsung...Roll out!!!



 
Copyright © SEBUAH KARYA AGUNG