Aduyai!!!...Kena 'rembat' lagi

Salam semua...bertemu lagi kita dalam ruangan 'masterpiece' aku nih...arini aku agak tension sikit...mana taknya...tadi aku gi la nak claim cash rebate aku nih (aku baru renew roadtax untuk 2009...yeehaaa..) kat pejabat pos kat Behind Of The Island (Balik Pulau)...aku amik la nombor giliran...tunggu la macam orang lain..sampai kat giliran aku..aku pun ngan semangat yang berkobar siap dgn smua bil kat tangan untuk dibayar...alih2..bila aku tunjuk je borang rebate tu kat dia...kerani kaunter tu pulak dgn 'semangat yang berkobar'..(rasanya la..)..dia kata line takde...offline la tuh!!!!....pergh!!!!...berangin rasanya kejap..mana taknya..tunggu beriya-iya...aku pun terus lihat2 kat smua cermin kaunter kot2 aku terlepas pandang tentang perkara system offline nih...takde la!!!!...aku pun secara tak sedar berbunyi la mulut aku tentang benda ni...pastu kelihatan ada dua atau tiga orang selain aku 'angkat punggung' keluar dari pos office...nak claim benda yang sama kot...yela..arini kan isnin..banyak benda orang nak buat pepagi..nak gi pasar la..gi bank la..itu la..ini la...yang aku nak sentuh tentang perkara ni..apa salahnya bagi tau la kat orang yang nunggu kat kaunter tu (termasuk la aku )..yang system offline...at least tampal la kertas A4...buat notis sementara...susah sangat ke????....takde la orang nuggu punya lama...pastu 'bengong' sendiri2...dah satu hal dah...aku pun pegi la breakfast sebelum nak pergi kedai aku...nak ilangkan 'panas'....sampai kat kedai aku...adik ipar aku pun buat la rutin dia hari2...lap2 komputer...tetiba dia tanya aku "abang eddie...PC ni memang takde webcam ke????"....aku pun bergegas la jugak gi nengok...SAH!!!!...webcam aku kena 'rembat' lagi...hmmm...camne nak buat...smalam dah la inspektor polis datang kedai aku...pasal ada kecurian basikal kat bawah premis aku...yang empunya basikal tu pulak..anak pembantu khas kepada Dato' Helmi..YB Adun Teluk Bahang...tu yang inspektor tu datang susah2...hari ahad pulak tu..kan ke cuti...(eh..polis ada cuti ke???..dalam Gerak Khas takde pun...hehe)...arghhhh...lantak la...benda tu hilang kat luar premis aku...aku cuma bertanggungjawab dalam premis aku je...dah la aku kedai atas...yang penting skang ni barang dalam premis aku dah ilang skang nih...aku pun nekad...smua webcam kat 24 pc aku smua aku tanggal...aku simpan bikin pusaka(ayat ciplak Tan Sri P.Ramlee dalam Filem Bujang Lapok)...takdela...aku simpan sendiri2 je...nanti sesapa nak pakai...sila berurusan ngan aku di kaunter...aku rasa tu la cara yang paling sesuai wat masa nih...memang webcam tu tak mahal..tapi ini dah kes kedua dah...aritu ilang aku wat cam taktau je...walaupun membara jugak...kali ni aku kena tanggalkan jugak...tujuan aku letak webcam kat smua pc tu adalah untuk kemudahan...tapi ada orang yang tak bertanggungjawab seleweng kemudahan yang telah aku sediakan...nak wat camne..ye dak???....sabo jelah...!!!!

4 kritikan yang diterima:

Zaza Affendi said...

hehehe...takde rezeki namenye..tambah plak budak2 ramai yg jadi pelanggan tetap..

elok ler buat sistem baru ni.. sape nak pkai br mtk kat kaunter..;)

AINI SELAMANYA said...

nk wat cmne dah xde rzeki..msti org yg rembat tu umah dia xde kot..

Edliedieha said...

tu la...bara pun ada..takpela...pasni kena lebih berhati2...

zeela zaynal said...

aumm cakk!! sabar tu sebahagian dari iman...hu³!!

 
Copyright © SEBUAH KARYA AGUNG